“Suriyeli Sığınmacılar, Ayrıcalıklarıyla Türk Vatandaşının Üstüne Çıkacak”

0
147

refik eryılmaz8CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz’dan “Suriyelileri Türk Vatandaşı Yapmaya Hazırlanıyorlar!” İddiası…

CHP Hatay Milletvekili Avukat Refik Eryılmaz, Suriyelilere Türk Vatandaşlığı’nın yolunun açılması ve Suriyelilere sağlanan üstün ayrıcalıkları TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Eryılmaz, Başbakan Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, ülkesindeki yaşanan savaş ve olağanüstü koşullar nedeniyle ülkesine geri dönemeyen Türkiye’ye koruma talebiyle gelen, sayıları 2 milyonu bulan Suriyeli sığınmacıların koşullarını düzenlemeye yönelik ‘Geçici Koruma Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bu yönetmelikle sığınmacılara geçici kimlik belgesi verilmesinin yanı sıra, oturma izni, tüm sektörlerde çalışma izni, katılım payı ödemeksizin tedavi hizmeti, üreme sağlığı desteği de verilebileceğini vurgulayan Milletvekili Eryılmaz; “Bu yönetmelikle Suriyelilere ülkemizde sağlanan üstün ayrıcalıklar Türk vatandaşlarımızın bile üstüne çıkarak haksız rekabete yol açmaktadır. Ve vatandaşlarımızın arasında huzursuzluğa neden olmaktadır” dedi. CHP’li Vekil Eryılmaz, konuyla ilgili meclise sunduğu önergesinde ise şu soruları sordu;

1.Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemizde bulunan Suriyeli sayısı kaçtır? Suriyelilerin kaçı kamplarda, kaçı hangi ilimizde ve hangi sayıda ikamet etmektedir?

2. Ülkemizde bulunan Suriyeliler için önergenin yanıtlandığı tarihe kadar ne kadar masraf yapılmıştır? Bu harcamalar devletin hangi kaleminden ve hangi yasal mevzuata göre yapılmıştır?

3. Suriye olaylarının başlangıcı olarak bilinen 15 Mart 2011’den günümüze kadar kaç Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık verilmiştir? Hâlihazırda vatandaşlık başvurusu yapan Suriyelilerin sayısı ne kadardır?

4. 22 Ekim 2014 Tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan“Geçici Koruma Yönetmeliği” doğrultusunda artan suçlar üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlandığı basın kaynaklarında iddia edilen Suriyeli mülteciler için ‘adres kayıt’ sistemi oluşturulup geçici kimlik belgesi verilmesi yönünde ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Bu çalışmalar değişik illerimizde ikamet eden Suriyelilerin değişik tarihlerde karıştıkları bir takım hırsızlık, yaralama ve öldürme olayları dikkate alındığında kamu güvenliğini tesis edebilecek mi?

5. 22 Ekim 2014 Tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan“Geçici Koruma Yönetmeliği’nin MADDE 21 de yer alan “Kayıt”, ile MADDE 51 de yer alan “Gizlilik ilkesi ve kişisel dosyaya erişim” maddeleri sığınmacılara geçici kimlik belgesi verilmesinin yanısıra, oturma izni, tüm sektörlerde çalışma izni, katılım payı ödemeksizin tedavi hizmeti, üreme sağlığı desteği vs. işlemlerin kamuoyundan gizlenmesi amacına mı hizmet etmektedir?

6. TÜİK verilerine göre 2014 Yılı Temmuz ayında ülkemizde işsizlik oranı yüzde 9.8 e, işsiz sayısının 2 milyon 867 bine yükseldiği bir süreçte sayıları 2 milyonu bulan Suriyelilere tüm sektörlerde çalışma izni verilmesi yolunun açılmasının gerekçesi nedir?

7. Suriyelilere ülkemizde sağlanan üstün ayrıcalıklar Türk vatandaşlarımızın bile üstüne çıkarak haksız şartları oluşturmanın ötesinde Anayasa’nın 10.Maddesinde yer alan Kanun önünde eşitlik ilkesi ile çelişmiyor mu?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here