‘St. Pierre, Aziz Pavlus ve Petrus Bayramı’, dünyanın ilk mağara kilisesi olan St. Pierre Kilisesi’nde gerçekleştirilen bir ayinle kutlandı. Çeşitli etkinliklerle her yıl 29 Haziran’da kutlanan bayramda dünya barışı için dualar edildi.
Restorasyonun ardından yeniden ziyarete açılan dünyanın ilk mağara kilisesi St. Pierre’de kutlanan bayrama, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İzmir Episkopos vekili Peder Marko Belinetti, Metropolit Konstantin Kayal, Arşimetrik İgnatius, Antakya Musevi Cemaat Başkanı Şaul Cenudioğlu, Antakya Katolik Kilisesi Rahibi Domenico Bertogli, Antakya Ortodoks Kilisesi Papazları Jan Delüller, Dimitri Doğum, Antakya Ortodoks Cemaati Başkanı Fadi Hurigil ile Antakya Protestan Kilisesi Papazı Yakup Chang ile çok sayıda Hıristiyan katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla St. Pierre Kilisesi’nin bahçesinde başlayan bayram kutlamasında, İncil’den bölümler okunarak dua edildi. Programda, Antakya Medeniyetler Korosu ve Antakya Ortodoks Kilisesi Korosu çeşitli ilahiler söyledi. Yapılan dualarda özellikle bölgemizde barışın sağlanması ön plana çıkarken, bayram kutlamalarına geçen yıla oranla daha fazla katılım sağlandı. Bayrama katılanlar arasında Lübnan ve Suriye’den gelen Hıristiyanların da olduğu öğrenildi.
Belinetti; “Barış Her gün İnşa Edilecek Bir Şeydir”
İzmir Episkopos vekili Peder Marko Belinetti, törende yaptığı konuşmada 16 yıldır Türkiye’de bulunduğunu belirterek, dünyanın ve bölgemizin barışa ihtiyacı olduğunu söyledi. Baş Episkoposun rahatsız olduğu için törene gelemediğini belirten Belinetti; “Barış her gün inşa edilecek bir şeydir, barışın betonu Tanrı’dan gelir ama tuğlaları biz koyuyoruz. Her gün barışı inşa etmiyorsak, bu barışı kaybedebiliriz.
Bütün güzel şeyler gibi barış varken kıymetini bilmiyoruz, kaybedince ne kadar ihtiyaç olduğunu fark ediyoruz. Ama barış için böyle olmamalı, çünkü Tanrı bir lütuf olarak barışı verdi, onu saklamak bizim görevimizdir. Hem de her gün her dakika. Bayramı bize kutlama imkanı verdiği için Tanrı’ya teşekkür ediyoruz” dedi.
Lütfü Savaş: “Barış Ve Kardeşlik Ortamı Devam Etsin”
Daha sonra söz alan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da Hatay’ın yüzyıllardır birçok din ve inanışa aynı anda ev sahipliği yaptığını hatırlatarak; “Hep birlikte uzun yıllardır yaşıyoruz ve bu şehirdeki sevginin, kardeşliğin hüküm sürmesinin en önemli nedeni buradaki yapı taşlarının birbirine karşı gösterdiği saygıdır. Bu saygı ve sevginin tüm dünyada hakim olmasını temenni ediyorum. Bu bayram vesilesiyle Rabbim önce Hatay’da ardından Ortadoğu’da ve dünyada barışın sağlanmasını temin etsin” dedi.
Törende konuşma yapan Beyrut Metropoliti Kostantin Kayal da; “Antakya sadece bir toprak parçası veya bir hatırlanış değildir. Antakya var olan bir durum ve ruhani bir felsefedir ve Antakya insanlar arası bir ayrımdan uzaktır. Antakya gelişime ve yeni fikirlere örnek idi ve hep de öyle kalacak” dedi.