Sporda Moral Motivasyon (1)

0
22

Değerli Okurlarım, moral ve motivasyon sadece sporla ilgili değildir bunu her alanda hissedebilir, görebiliriz de… Makaleme başlarken, moral ve motivasyonumuzun üst düzeyde olmasını ve yaşamınızda da şanslı olmanızı dilerim. Bununla beraber moral ve motivasyonun satın alınacak bir şey olmadığını da hemen belirtmek isterim.

Moral motivasyon ve de iş ahlakının ne kadar önemli olduğunu ve sporcuları nerelerden alıp nerelere götürdüğünü bilenlerdenim. Morali bozuk insanların, motivasyonu yeterli olmayan futbol takımlarının düştüğü zor durumları hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. Takım olmak ve takım ruhunu yaratabilmek için neler yapılması gerektiğini de mutlaka bundan sonraki makalelerimin birinde sizlere sunacağım.

Kondisyonla birlikte, sağlam motivasyon sadece başarıyı davet etmez, onu saçlarından yakalar. Bu nedenle de hemen başarıdan ve hem de kondisyondan söz etmek durumundayız. Öncelikle, yeşil zemine ayak basan futbolcuların neler düşündüklerini, duygularında neler yattığını söylemeye gerek yok. Hepsinin de amacı yenilmemek, galip gelmek ve üç puanı hanelerine yazdırmak. Yani başarılı olmak! Amaç budur ve zaten bunun için ter döküyorlar. Bir futbolcuya bu türden bir soru sorulsa aynı yanıtı alacağınızdan eminim…

Dilerseniz ‘Nasıl başarılı olunur? Başarılı olmanın altın kuralları nelerdir?’ Bunlara da kısaca bir göz atalım. *Kendimize güvenmeliyiz. *Taraftarların güvenini kazanmalıyız. *Biraz inatçı olmalıyız. *Atak olmalı, cesur davranmalıyız. *Somut bir hedef hazırlamalıyız. *Maçın 90 dakika olduğunu unutmayıp, sabırlı olmalıyız. Bunlar çoğaltılabilir ama genel başarının, başarılı olmanın altın kuralları bunlardır.

Bu altın kurallar, toplumlarda, futbol takımlarında olması gereken, ancak fiziksel çalışmaların dışında gelişen önemli hadiselerdir. Başarılı olmak için sadece motivasyon yetmez. Fiziksel güç, yani kondisyon da gereklidir. Onunla her şey büyük ölçüde tamamlanmış olur. “Büyük ölçüde tamamlanır” ifadesini, daha eksikler olacak anlamında söyledim. Tahmin ettiğiniz gibi eksiklikler, sistem, taktik ve antrenmanlardır.

Antrenman, bütün olgunların, kuralların öğrenildiği saatlerdir. Bu saatleri iyi değerlendiren futbol takımları hafta sonu yapacakları müsabakalarda mutlaka başarılı olurlar. Burada önemli olan iyi niyettir. Antrenmanları angarya olarak kabul etmek değildir. Antrenmanlarda Teknik Direktörlere büyük görevler düşmekle beraber, oyuncularında spor ahlakını özümlemiş olmaları şarttır. Buraya epeyce laf ettik ama kondisyonun ne olduğu konusunda fazla bir şey söyleyemedik. Yarınki sayımızda ayrıntılı biçimde anlatacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here