Spor Yapmanın Erdemi (1)

0
18

Değerli okurlarım, sizlere engellilerden ve engelli sporculardan, futbolcuların hakemleri kandırmaya yönelik çirkin hareketlerinden söz etmeyi düşünüyordum. Bunları yine anlatacağım ancak görüştüğüm ya da telefonda konuştuğum birçok okurum sanki ağız birliği etmişçesine; ‘…biz çok hastalanıyoruz, evimiz sıcak, sırtımız pek yine de hastalıktan kendimizi kurtaramıyoruz…’ diyorlar.

Bildiğiniz gibi, her şeyin (canlı ya da cansız) bir ömrü ve bir yıpranma süresi vardır. Evimizdeki eşyaların bile belli bir süre sonra eskidiğini görürüz. Doğal olarak değiştirelim diye düşünürüz. Canlılarda değiştirme işlemi geçersizdir ama verilen ömrü öyle ya da öyle yaşar ve gider. Ölümden “Kaçmak” diye bir lüksümüz da yoktur.

Okuduğum bir yazıda şunu söylemişlerdi. Canlılar içinde hastalanmayan sadece köpek balığı imiş. İzlediğim belgesellerde, köpek balıkların zafiyetine hiç rastlamadım. Yine de tedirgin ve dikkatli yaratıklar olduklarını söylemeliyim.

Biz insanlara gelince; koşullar ne olursa olsun kendimizi biraz ihmal etsek, derhal yatak yorgan yatarız. Bu makalemizde, genel arzu üzerine şunları irdeleyeceğiz. Hastalıktan nasıl korunabiliriz, bunu asgariye nasıl indirebiliriz? Bu rahatsızlıklardan “Çabucak” nasıl kurtulabiliriz?

Öncelikle, birikimimizi, yani yaşam tecrübemizi, hastalığa yakalanmamak için dikkatimizi, ondan uzaklaşma metotlarını irdelemeliyiz. Neler yapmamamız gerekiyorsa, dikkatimizi buraya yoğunlaştıracağız. Yapacağımız en önemli yaklaşım; Sağlığımızı çok iyi izlemek olacaktır. Hastalıkların zararlısı, zararsızı olmaz ama hangisine duçar olduysak, yine müsebbibi bizleriz.

Buraya kadar yazdıklarım, hemen herkesin bileceği genel kültürden ibarettir. Bundan sonraki yazacaklarım da, attığımız başlığın tamamıyla içeriği olacaktır.

Zaman ve zemin söz konusu olmaksızın zaman-zaman hepimiz hastalanıyoruz ve hastalanacağız da. Genel olarak hastalıkların çoğu ihmalkârlığımızdan, hatalarımızdan kaynaklanmaktadır.

Spor yapmak ve spor salonlarına gitmek! Tabi ki bunlar faydalı şeyler. Böyle olmasına rağmen tamamıyla avantaj olduğunu söylememiz de doğru olmaz. Sporla sağlıklı kalabilmenin avantajına dezavantajına aheste gireceğim.

Spor yapmak güzel bir yaklaşım! Fakat herkes spor yapmıyor ki! Spora başlama aşamasında gerçekten heyecan duymuyorsanız, yaptığınız bu sporun inanın hiçbir faydasını göremezsiniz. Hastalanmak istemeyen ya da sık-sık rahatsızlanan okurlarım için özellikle şunları söylemek istiyorum. Bazı okurlarıma bu önerilerimi telefonda da söylemiştim, onlar çok iyi hatırlayacaklar.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here