Selçuk; “Yaşananların Üzerinin Örtülmesine Asla İzin Vermeyeceğiz”

0
27

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, 10 Ekim 2015 tarihinde, Ankara Garı önünde toplanarak “Emek, Demokrasi ve Barış” talebiyle bir miting gerçekleştirmek isteyen meslek örgütlerine yapılan saldırıda 104 insanımızın yaşamını yitirdiği olayın yıldönümünde açıklamada bulundu.

Aradan tam 8 yıl geçmesine rağmen olayla ilgili toplum vicdanını tatmin edecek etkin bir yargı süreci yürütülmediğini savunan Selçuk; “Yargı sistemi, adeta bu büyük saldırıyı gerçekleştiren insanlık suçu işleyenleri, koruma altına aldı.  Mahkeme heyeti defalarca değiştirildi. Delil olarak dosyaya giren görüntülerde yer alan kişilerin hiçbiri aranmadı, yakalanmadı.

Güvenlik politikalarının, yönetimin temel yaklaşımı olduğu bir devlet yapısı içinde, 10 Ekim’de Ankara Gar önünde meydana gelen katliamın, önceden bilinmemiş olması, mümkün değildir. Gerekli araştırmalar ve soruşturmalar en başından itibaren yapılmadı. Adli süreç adeta katilleri koruyucu bir nitelik kazandı. Gar katliamını gerçekleştiren katiller, serbestçe dolaşmaya devam ederken maalesef ki 10 Ekim katliamında yakınlarını kaybedenlerin, bugüne kadar yapmış oldukları her açıklama, polis şiddetiyle karşılaştı.

Türkiye, uzun süreden beri yoğun bir şiddet ve baskı ikliminde yaşamaktadır. 10 Ekim Katliamı, içinde bulunduğumuz baskı ve korku rejimine giden yolda en önemli ve trajik sembollerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Ülkemizin bu karanlıktan kurtulması, başta 10 Ekim olmak üzere o dönemde birbiri ardına yaşanan kitlesel katliamlarla yüzleşilmesi ile mümkündür. Bu yüzleşme, yitirdiğimiz arkadaşlarımıza ve ailelerine karşı en büyük sorumluluğumuzdur.

Yoldaşlarımızı kaybetmiş olmamız, onların inandıkları değerleri, uğruna canlarını verdikleri barışı kazanmak için mücadele görevini bizlerin, hepimizin omuzlarına yüklemiştir. Üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, 10 Ekim katliamının üzerinin örtülmesine, asıl sorumluların korunmasına ve yaşananların üzerinin örtülmesine asla izin vermeyeceğimiz bilinmelidir” diye konuştu.

Adaletin tesis edilerek acının dindirilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Selçuk; “Her yıl olduğu gibi, bir kez daha 10 Ekim katliamının yıldönümünde, yetkililere seslenmek istiyoruz. 10 Ekim 2015 tarihinde, IŞİD adlı örgütün saldırısı sonrası, hayatını kaybeden 104 kişinin yakını, emek ve meslek örgütleri ve yanı sıra hak ve hukuk örgütlerinin müdahil oldukları dava sürecini, etkin ve şeffaf bir şekilde yürüterek, adaleti tesis edin, yakınlarını kaybedenlerin acılarını dindirin. Katliamın gerçekleştiği dönemde görevde olan emniyet, istihbarat, kolluk birimleri ihmali olan kim varsa hepsini ortaya çıkaracak araştırma ve soruşturmayı bir an önce yapın. Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızın yakınlarının hak taleplerini bastırmaya, susturmaya çalışmayın.

Her dönem iktidarın hedefinde olan emek, barış ve demokrasi savunucuları olarak, ayrım yapmaksızın herkesin eşit haklar temelinde, barış içinde bir arada yaşaması için ölümü değil, yaşamı ve yaşatmayı ısrarla savunmaya devam edeceğiz. 10 Ekim Ankara katliamında yitirdiğimiz yoldaşlarımızı asla unutmayacağız ve unutturmayacağız” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here