Selçuk; “Maraş Katliamını Hatırlamak Değil; Gizlemek Suçtur”

0
190

ihd açıklama7İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “Maraş Katliamını Hatırlamak Değil; Gizlemek Suçtur”

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, 19 Aralık 1978’de başlayıp, 26 Aralık 1978’de biten Maraş Katliamının yıldönümünde yaşananlara değindi.

Maraş katliamının yıldönümünde, katliamda yaşamını yitiren yurttaşları anmak amacıyla Maraş’taki sivil toplum örgütleri ve Alevi derneklerinin düzenlemek istedikleri etkinliklerin bu yıl da Maraş Valiliği tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklandığını ifade eden Selçuk; “Sıklıkla darbelere ve geçmişte yaşanmış katliamlara atıfta bulunarak; darbelere karşı olduğunu ifade eden hükümetin; 12 Eylül askeri darbesinin zeminini hazırlamak için Maraş’ta gerçekleştirilen bu katliamın sorumlularının bulunarak yargılanmalarını talep eden etkinlikleri yasaklaması, hükümetin söylediklerinde samimi olmadığını göstermektedir. Bir kez daha hükümete hatırlatmak isteriz ki; barış ve çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının yolu geçmişle yüzleşmeden geçmektedir. Geçmişte yaşanan soykırımlar, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları aydınlanmadan ve bu suçlar nedeni ile resmi özür dilenmeden, toplumsal barışın kurulması mümkün gözükmemektedir. Bu nedenledir ki, Maraş katliamı aydınlatılmalı, Alevilerden özür dilenmelidir” şeklinde konuştu.

Anma etkinliklerinin yasaklanması kararının, hükümetin “Alevi Açılımı” adı altında yürüttüğü çalışmanın da bir oyalama sürecine dönüştüğünün kanıtı olduğunu savunan Selçuk; “Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası hukuksal mevzuatta ve insan hakları belgelerinde demokratik yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan toplantı ve gösteri yapma hakkı fütursuzca defaten gasp edilmekte ve çokça bahsi edilen “kamu düzeni” bizzat devlet tarafından ihlal edilmektedir. Maraş Katliamının yıldönümü vesilesi ile siyasal iktidara bir kez daha sesleniyoruz. Hakikat ve adalet için mutlaka bir komisyon kurulmalı ve böylece dünyada onlarca ülkede yapıldığı gibi Türkiye’de de gerçekler halka açıklanmalıdır. İnsan hakları savunucuları olarak ceza adaleti istiyoruz. İşlenen insanlığa karşı suçlar başta olmak üzere tüm suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here