Selçuk; “ÇED Toplantılarında Halkın Görüşlerinin Esas Alınması Gerekmektedir”

0
40

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk; “ÇED Toplantılarında Halkın Görüşlerinin Esas Alınması Gerekmektedir”

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, Akçay Mahallesinde gerçekleştirilen Maden İşletmesi Sahası ÇED Toplantısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Akçay Mahallesi’nde işletilmesi planlanan 148 hektarlık (1480 dönüm) alanı kapsayan Olivin maden ocağı kırma ve eleme tesisi ile ilgili ÇED toplantısı yapılacağı bilgisi üzerine derneklerinin, toplantıya insan hakları açısından süreci izlemek üzere gözlemci olarak katılma kararı aldığını ve bu kapsamda toplantıya Şube Sekreteri Adil Bahtiyar’ın katıldığını söyledi.

Toplantı sırasında, öncesi ve sonrasında yaşananları kısaca özetleyen Selçuk; “Sabah saat 10 civarında Akçay Mahallesi’ne gidildiğinde mahalle girişlerinin polis ve jandarma tarafından ablukaya alındığı görülmüştür. Mahalleye girişte herkese kimlik kontrolü yapılmış ve ikameti mahallede olmayanların girişine izin verilmemiştir. İHD gözlemcisi arkadaşımız bunu bildirmesine rağmen mahalleye girişi engellenmiştir. Daha sonra yaya olarak toplantı alanına ulaşmıştır.

Toplantı öncesi mahalle sakinlerinin büyük çoğunluğu maden işletmesinin açılmasına karşı olduklarını yüksek sesle dile getirmişlerdir. Toplantıyı yapacak heyet toplantı yerine geldiğinde halkın tepkisiyle karşılaşmış bunun üzerine polisler müdahalede bulunmuştur. Gelen heyetin kapalı yere alınıp kapının halka kapatılması nedeniyle ve toplantının içerideki görevlilerce yapılıp tamamlanacağı düşüncesiyle tepkiler artmıştır. Bundan sonra polisler sert müdahalede bulunmuş ve 9 kişi gözaltına alınmıştır.

Gözaltılar sonrasında içeride toplantının yapılmadığına dair bir tutanak tutulduğu toplantının yapılmayacağı ilan edilmiştir. Gözaltına alınanlardan köyde ikamet eden 5 kişi gözaltı aracından indirilerek serbest bırakılmış diğer 4 kişi ikamet adreslerinin Akçay Mahallesi olmaması nedeniyle aracın içerisinde ters kelepçe takılarak emniyete götürülmüş ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmışlardır” ifadelerine yer verdi.

Amanos Dağları’na açılan maden ve taş ocaklarının çevreye zarar verdiğini, büyük bir çevre tahribatı yarattığını da hatırlatan Selçuk, toplantı sırasında güvenlik güçlerinin uyguladığı sert müdahalenin kabul edilemez olduğunu da savunarak; “Açılan ve planlanan termik santraller ve maden ocakları ithal edilen Angusların İskenderun Limanı’ndan getiriliyor olması İskenderun’da ciddi çevre sorununa neden olmuştur. Planların gerçekleşmesi durumunda İskenderun ve çevre ilçelerde sağlıklı bir yaşam sürdürmek neredeyse imkansız hale gelecektir.

İskenderun Kaymakamlığı’nın ÇED Toplantısı öncesi aldığı toplantı yasağı kararı ÇED toplantısını kapsamamıştır. Bu anlamda daha önce Arsuz İlçesi Hüyük Mahallesi’nde yapılan ÇED Toplantısı öncesi Arsuz Kaymakamlığınca da pandemi gerekçe gösterilerek aynı kararın alınmış olması bunun il genelinde idari bir tutum olduğunu göstermektedir.

Toplantı yapılacak mahalleye bu kadar çok sayıda polis ve jandarma yığınağı yapılması ve alanda gösterilen demokratik tepkilere karşı sert müdahalede bulunulup gözaltılar yapılması, yapılan gözaltılar sonrasında ikameti mahallede olanların bırakılıp diğer doğa savunucularının emniyete götürülmesi insan hakları açısından kabul edilemez.

Yapılan ÇED toplantılarında halkın katılımı ve görüşlerini ifade etmesi bakımından baskıcı olmayan demokratik bir ortamın sağlanması ve halkın görüşlerinin esas alınması gerekmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here