Savaş; “İktidar 19 Yılda Hatay’dan Aldığının Çok Azını Hatay’a Geri Verdi”

0
31

Lütfü Savaş; “EXPO’yu Bitirmemize Engel Olmak İstiyorlar!”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kentte yayın yapan 7 radyo kanalının ortak canlı yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Programa birçok kentte yaşanan orman yangınlarında hayatını kaybeden 8 vatandaşa Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Savaş, “Vatandaşlarımızla birlikte ormanlarımızı ve birçok canı kaybettik. Çok üzgünüm. Küresel ısınma ve iklim değişikliği bu yangınların sebebi olabilir. Ancak bunları düşünmek yerine önlem almak gerekir. Belediyelerin, Tarım ve Orman Bakanlığının ve hükümetin bu konuda ortak paydada buluşup yangınları nasıl bertaraf ederiz diye birlikte karar alması önemlidir” dedi.

Başkan Lütfü Savaş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin orman yangınlarına müdahalede belediyelerin sorumlu olduğu yönündeki açıklamalarına da ilgili kanunla yanıt verdi.

Bakan Pakdemirli’yi haksız bulduğunu söyleyen Savaş; “6831 sayılı Orman Kanunu’nun 69. maddesi gereğince Orman İdaresi, orman yangınını önlemek, söndürmek maksadıyla her türlü hizmeti yapar ve yaptırır. Yangınlar ormanlarda başlayıp meskun mahale doğru geldiği için sorumluluk belediyelerde değil Orman İdaresi’ndedir. Yangınlar ormanlarda başlayıp meskun mahale doğru yayılmasına rağmen hiçbir belediye veya personeli ‘Burası ormandır. Biz dokunmayalım’ dediğini görmedim. Hepimiz birlikte destek oluyoruz. Ama Sayın Bakanın bu demeci çok talihsiz oldu. Önce herkes kendi kapısının önünü süpürüp kendi vazifesini yapacak. Ondan sonra başka kurum ve kuruluşları vazifesini yapmıyorsa vazifeye davet edecek” ifadelerini kullandı.

Kavga Etme Derdinde Değiliz

Cumhuriyet Halk Partili 11 büyükşehir belediye başkanı olarak ortak deklarasyon yayınladıklarını da ifade eden Savaş, bölgede sıkıntı varken kavga etme derdinde olmadıklarının ve sorunları birlikte çözme derdinde olduklarının altını çizdi.

Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin Adana, Kilis, Mersin ve Osmaniye’de çıkan yangınlardan sonra Muğla’daki yangına da destek verdiğini söyledi.

İyi bir organizasyon şeması ile yangınların üstesinden gelinebileceğini söyleyen Savaş; “Aciz durumdaysak ve gücümüz yetmiyorsa konu komşu yardım etmek istiyorsa yardım edebilir. Bunun gurur yapılacak bir tarafı yok. Keşke erkenden tedbir alınsaydı da insanlar bize yardım etmek durumunda kalmasaydı. Yangınlar devam ederken imar değişikliği ile ilgili kanun çıkartılıyor. Bu konunun da takipçisi olacağız” dedi.

Lütfü Savaş, Hatay’da yangın riski taşıyan bölgelerde Gönüllü İtfaiyeci çalışmalarına başladıklarını söyledi. Yüksek risk taşıyan bölgelerde bu çalışmanın hayata geçirildiğini açıklayan Savaş; “7 mahallemizde hayata geçirdik. 14 yerde daha yapacağız. Gönüllülere eğitim verip yangına ilk müdahaleyi yapmalarını sağlayacağız. Kritik bölgelerde zabıtalarımız devriye geziyor. Ama biz bunları hükümetle birlikte yapmak isterdik” dedi.

“700 TOMA SADECE VATANDAŞA SU SIKMAK İÇİN Mİ ALINDI?”

Yangın söndürme uçaklarına ödenen kira bedellerinin ve yapılan ihalelerin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Savaş; “Türk Hava Kurumu’nun uçakları neden kullanılmıyor? 700 TOMA sadece vatandaşlara su sıkmak için mi alındı? Hükümetin bunları kamuoyuna açıklaması gerekiyor” dedi.

İktidarın süreci iyi yönetemediğini söyleyen Savaş; “Çoğu bakan birçok toplantıya özel uçaklarıyla gidiyor. Bunların yerine ormanları koruyacak uçaklar alınsaydı. İktidar eleştirilmeyecek bir pozisyonda değil” diyerek eleştirilerin doğru olduğunu vurguladı.

 “Muhalefet Belediyesi Olduğumuz İçin Bölgedeki Hibelerden En Az Yararlanan Belediye De Biziz”

İktidar partisinin 19 yıldır kendi yönettiği ilçelerde bile hiçbir yatırım yapmadığını söyleyen Savaş; “Altınözü yıllardır iktidar partisi tarafından yönetiliyor. Kanalizasyon ve içme suyunu şebekesini biz yaptık. Arıtma tesisini de yapacağız. Reyhanlı’da 80 bin nüfusa göre arıtma tesisi yaptık ama şu anda ilçenin nüfusu 230 bin. Muhalefet belediyesi olduğumuz için bölgedeki hibelerden en az yararlanan belediye de biziz. İktidar partisinden olan büyükşehirler bizim aldığımızın 3 katı hibe aldı” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Cumhuriyeti Yasaları Sadece Muhalefet Belediyelerine Mi Geçerli”

Başkan Lütfü Savaş, Gökçegöz Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak da; “Bu alanın 2025’e kadar kullanılabileceğini öngördük ama Suriyelilerin gelmesi ile birlikte bu alan daha kısa sürede doldu. 3 yıldır alarm veriyor. 2017 yılından itibaren yeni arayışlara girdik. Kırıkhan, Altınözü ve Yayladağı’nda yeni yer istedik ama kabul etmediler. Gökçegöz alanını genişletmek istedik. ÇED raporu süreci olumlu ilerlerken 2020’nin Şubat ayında bize ret cevabı geldi. İtiraz ettik ve Danıştay bizi haklı buldu. Ama bakanlık bize 4 aydır cevap vermiyor. Türkiye Cumhuriyeti yasaları sadece muhalefet belediyelerine mi geçerli” diyerek Hatay halkının bakanlıktan bu konuda cevap beklediğini söyledi.

Savaş: Yalan Söylüyorlar

Ak Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal’ın Vakıf İş Hanı’nın akıbeti konusunda Başkan Savaş’ı halkı kandırmakla itham etmesi üzerine, Başkan Savaş’a bu konuya dair söylemek istedikleri soruldu. Lütfü Savaş bu soruya şöyle yanıt verdi: “İktidar bugüne kadar Hatay’dan ne almış ve Hatay’a ne vermiş? İktidar geçen yıl Hatay’dan 12 milyar 514 milyon TL vergi almış. Bu seneki yatırım programında 480 milyonluk yatırım var. Bu sene bu paranın ne kadarının harcandığını takip edeceğiz. Vakıf İş Hanı’nın bulunduğu yerde altı otopark olacak şekilde bir projemiz vardı. O bölgede yaptığımız jeoradar çalışması sonucunda yerin 4 metre altında 3 ayrı tarihi yapıya rastladık. Otopark için 10 metre yerin altına inmek gerekiyor. Şu an bu durumda oraya inşaat yapılamaz. Önceki haliyle alanın değeri 27 milyon ederdi. Sadece düz bir arazi satın alıyoruz. Bu konuda biri yalan söylüyorsa o ben değilim. Bu açıklamayı yapan arkadaşımızdır. Bu arkadaşımız Hatay daha fazla para harcayınca mutlu mu olacak merak ediyorum.”

“EXPO’yu Bitirmemize İzin Vermiyorlar”

İktidar partisi il Başkanı Adem Yesildal ve iki yöneticilerinin tutumu nedeniyle HBB Meclisi’nin uyum içinde çalışmaktan uzaklaştığını ve şehrin önemli sorunlarının çözümünün engellendiğini de belirten Savaş, “Bu arkadaşımız geldikten sonra Meclis’te her şey kaosa dönüştü. Bir kişi geldi bütün her şeyi bozdu. Borçlanma yetkileri çıkmıyor. Fonksiyon verip satmak istediğimiz arsaların satışına izin vermiyorlar. EXPO için borçlanma talebimizin 2019 ve 2020’de izin vermelerine rağmen 2021’de izin vermiyorlar. EXPO’yu bitirmemize izin vermek istemiyorlar” diyerek Hatay halkının bu konuları bilmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Lütfü Savaş, programın sonunda EXPO 2021 Hatay’a katılacak şehir ve ülkeleri açıkladı. İzmir’den Gaziantep’e, Nepal’den Hollanda’ya kadar birçok şehir ve ülkenin dev organizasyonda yer alacağını ifade eden Savaş, “Çok zengin bir organizasyon olacak. Şehrimizin refah seviyesinin artması için büyük düşünmemiz lazım. Maalesef iktidar 19 yıllık sürede Hatay’dan aldığının çok azını Hatay’a geri verdi. Yaptıkları tek şey cezaevi ve adliyelerdir. 2016’dan beri İskenderun’a inen kaçış rampası yapamadılar. Ona rağmen HBB’nin bu kadar hizmetini görmezden gelip engellemeye çalışıyorlar” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here