‘Satış İhalesi’ İbaresi CHP ve MHP’li Meclis Üyelerini Kızdırdı!

0
225

Belediye Meclisi Toplandı! TÜRGEV’e Tahsis Edilecek Arsa İle ilgili Encümen Kararında Yer Alan ‘Satış İhalesi’ İbaresi CHP ve MHP’li Meclis Üyelerini Kızdırdı…

İskenderun Belediye Meclisi gündemindeki konuları görüşmek üzere Belediye Başkanı Seyfi Dingil Başkanlığında toplandı.

Gündem maddelerinden birinin Muharip Gaziler Derneğinin yer tahsisi ile ilgili olmasından dolayı Muharip Gaziler de meclis toplantısına katılım gösterdi.

Toplantıya ayrıca mahallelerinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm ile ilgili gelişmeler hakkında bilgiler almak adına Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı Fuat Gezgin ve mahalle sakinleri de katıldı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce yapılan gündem dışı konuşmalarda tüm meclis üyeleri Zeytin Dalı Harekatı kapsamında canlarını feda eden şehitlerimize rahmet diledi ve Mehmetçik için her zaman duacı olduklarını ifade ettiler.

Meclis toplantısında ilk olarak gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Gazanfer Dik; “6 Şubat günü yaptığımız toplantıda Aşkarbeyli 6683 nolu parselin TÜRGEV’e bedelsiz 49 yıllığına tahsis edilmesi konusunda bu meclis tüm muhalefetimize rağmen kent halkının vicdanını sızlatacak şekilde bir karar verdi. Biz bu kararı hazmedemediğimiz, kabul edemediğimiz ve etmeyeceğimiz için de bir itiraz dilekçesi yazdık, bunun gündeme alınmasına ve bu kararın yeniden görüşülerek ortadan kaldırılması talebinde bulunduk ancak bugünkü gündeme maalesef getirilmedi. Madde ile ilgili olarak, tahsis kararı verilmiş olmasına rağmen 27 Şubat günlü encümen toplantısına, encümen gündeminin 10. Maddesinde yine bu konuyla ilgili olarak ‘irtifak hakkı kurulması ve satış ihalesi’ başlığında bir gündem konmuştur. Daha önce verilmiş olan tahsis kararı ile encümen de yer alan bu gündem maddesinin bize göre bir çelişki olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda izahat istiyoruz” şeklinde konuştu.

Pınarbaşı Mahallesi sakinlerinin sorununa çözüm üretilmesi noktasında ortak bir önerge sunduklarını da ifade eden Dik; “Bu konuda halkımızın çok önemli bir sorunu ile ilgili, çözüm yeri olan bu meclisin bir an önce karar vermesini istirham ediyoruz ve bu mağduriyetin bir an önce sona erdirilmesi için hassasiyet gösterilmesini rica ediyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Abit Erol da, İskenderun halkının sorunlarına çözüm bulmak için her türlü çalışma içerisinde olacaklarını vurgulayarak; “Vatandaşlarımıza yardımcı olmak konusunda bizler de elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi. Erol ayrıca belediye yönetiminden, meclis toplantılarının başında belediyenin aylık faaliyetlerinin anlatılması yönünde talepte bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Emir Selim Yazar da, Pınarbaşı mahallesinin 126 hak sahibi ile ilgili kentsel dönüşüme giren alan hakkında bilgi almak üzere mahalle muhtarı ve mahalle sakinlerinin meclise katıldıklarını hatırlatarak; “Mahalle sakinlerinin talepleri yerinde dönüşüm ve hak kaybının olmaması yönünde. Bununla ilgili bizimde ortak bir önerimiz var. bu konu ile ilgili Kent sakinlerimizin önünü açmak ve hak kaybı yaşanmaması için gündeme alınması gereken önergeyi değerli meclis üyesi arkadaşlarımızın değerlendireceğini umuyorum.

Öte yandan, geçtiğimiz ay Muhalif Gaziler Derneği’nin bir talebi vardı. Muharip Gazilerimize şu anda hizmet verdikleri yerin, 3 yıl bedelsiz tekrar tahsisi konusunda komisyon raporu şöyle düzeltildi tüm siyasi grupların kabulü ile; ‘5 yıllık tahsisi yapılması yalnız bu yetkinin encümene devri yapılarak verilmesi’ yönünde uzlaşmamız. Muharip Gazilere, şu an faaliyet gösterdikleri yer kendilerine verilecek. Yalnız bu yetkiyi encümene veriyoruz, encümen de çok düşük bir miktar belirleyerek, 5 yıl Gazilerimize bu yeri tahsis edecek bu şekilde anlaştık” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İskenderun halkının sorunlarının çözümü için uğraştıklarını ifade eden MHP’li Meclis Üyesi İbrahim Yavuz da; “Gürsel mahallemizin sorunu önümüzdeki hafta çözülmüş olacak. Çay mahallesinin sorununu da çözdük. Pınarbaşı mahallesi sakinlerinin de sorunlarını bu dönem bitmeden çözmek istiyoruz” dedi.

TÜRGEV’e devredilecek arsa ile ilgili konuşan MHP’li Meclis Üyesi Osman Çolak da, arsanın ‘49 yıllığına tahsisi’ söz konusuyken encümene gönderilen yazıda yer alan ‘satış ihalesi’ ibaresine bir anlam veremediklerini kaydederek; “İrtifak hakkı ve satış ihalesi olarak encümene göndermişsiniz burada yapılmak istenen nedir?” diye sordu. Konu hakkında ilgili müdürlük tarafından yapılan açıklamada ise encümen kararında yanlışlık yapıldığı söylendi.

Meclis üyelerinin ardından söz alan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil de, ilk olarak Gazanfer Dik’in TÜRGEV’e verilen arazi konusunda yaptığı eleştiriye değinerek; “Yüce meclisin vereceği karar en kutsal karardır. Hepimiz İskenderun halkını temsil ediyoruz ama Gazanfer Beyin verilen karar için ‘vicdanları sızlattı’ demesini kabul etmiyorum. Bu meclisin verdiği bir karar, belli bir kesimin vicdanını sızlatabilir ama toplum olarak böyle bir sızlatma olduğunu kabul etmiyorum. Bu sizin görüşünüz” diye konuştu.

Muharip Gazilere tahsis edilecek yer ile ilgili de konuşan Başkan Dingil, yasalara uygun olması adına encümene verildiğini, encümenin 5 yıllık tahsis karşılığı bir bedel belirleyeceğini ve bu bedeli de belediye olarak kendilerinin ödeyeceğini vurguladı.

“Bir Yıla Kalmaz Tapularınızı Vereceğiz”

Pınarbaşı mahallesinin kentsel dönüşümü ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Dingil; “Pınarbaşı Mahallesi geldiğimiz günden beri üzerinde durduğumuz bir konu. Kentsel dönüşümde bayağı yol kat etmiştik, orada bir ablamız bizi mahkemeye verdi kentsel dönüşümü durdurmak için ve önümüzü kesti 2 yıllık mücadelemiz boşa gitti. Yeniden başladık, yeniden mücadele ettik. Pınarbaşı’ndaki o tesisler, buranın mülkiyesi hazineye ait. Biz bunlar için yazı yazdık 22 Ocak’ta. Mülkiyeti hazineye ait ilgili parselin belediyemize devri için. Süreci takip ediyoruz ama bu işler kolay olmuyor. Yasal çerçeve içerisinde istiyoruz ki İskenderun’daki hiçbir vatandaşımızın hak sahipliği kaybolmasın. Burada bulunan eski yapı evler belediyemiz kentsel dönüşüm alanındadır. İçerisinde bulunduğu parsel mülkiyeti hazineye ait 15404 metrekaredir.

Belediyemizce söz konusu bölgenin riskli alan ilan edilmesine müteakiben Milli Emlak Müdürlüğü’ne talepte bulunarak belediyemize devri istenmiştir. Bakanlık makamınca gerekli tespitler yapılarak belediyeye devredilecek olan bu arsalar akabinde kentsel dönüşüm öncesi hak sahiplerine belediyemizce parselasyon yapılarak tapuları teslim edilecektir. Tapu sahibi olmazsanız kentsel dönüşümde de hak sahibi olamazsınız. Önce size tapularınızı vereceğiz. Hatta biz belediye olarak takviye yaparak, enkaz bedelinin dışında bir takviye yaparak sizlere konforlu, mükemmel, yerinde dönüşüm olarak, orada bu işleri yapıp hepinizi temiz, çağdaş dairelere kavuşturacağız. Çalışmalarla ilgili birimlerimiz Milli Emlak Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli olarak çalışıyoruz. Bütün Türkiye’de kentsel dönüşüm olduğu için bu işler kolay yürümüyor, inşallah bir yıla kalmaz tapularınızı vereceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından gündemde bulunana 2 madde oy birliğiyle kabul edildi. Bir sonraki meclis toplantısının 5 Mart 2018 Pazartesi (bugün) saat 14.00’da yapılmasına karar verilecek toplantı sonlandırıldı. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here