“Sanayileşmenin Mutlaka Kirleten Sanayi Olması Bir Zorunluluk Değildir”

0
89

çevre günü mesajıÇevre Koruma Derneğinden 5 Haziran Dünya Çevre Günü Mesajı

5 Haziran Dünya Çevre günü münasebeti ile bir toplantı düzenleyen İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez sanayileşmenin mutlaka kirleten sanayi olmasının bir zorunluluk olmadığını söyledi. Sönmez, sanayicilerin ‘Ne olursa olsun yatırım olsun!’ anlayışından vazgeçerek, kirli teknolojileri değil çevre dostu yatırımları bölgemize getirmeleri konusunda uyarılarda bulunarak; “Bugün, başta Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları olmak üzere AKP hükümetini ve tüm siyasi partilerimizi çevre sorunları konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

Tüm dünyada yaşanan olumsuzluklara paralel olarak iktidarda bulunan hükümetlerin çıkardıkları bazı yasalarla, uygulama programlarıyla ve gerekli önlemleri almayarak, çevrede yaşanan olumsuzlukların nedeni haline geldiğine vurgu yapan Başkan Sönmez; “AKP hükümeti; doğal alanları yok edecek, ormanları ve meraları kaynak yaratmak adına ortadan kaldıracak, kıyıların turizm uğruna yağmalanmasını hızlandıracak, kirlilik üretecek teknolojileri, dahası termik ve nükleer santrallerı ülkemize getirecek, yeni yasal düzenlemelere ve yatırımlara hiçbir çevre kaygısı gütmeden hız vermeyi planlamaktadır. Bu arada İskenderun Körfezi ve çevresi de yeni sanayi yatırımları için feda edilmektedir.

Sanayileşmenin mutlaka kirleten sanayi olması bir zorunluluk değildir. Yörenin tarım potansiyeline zarar vermeyen, yörede yaşayanların var olan ekonomilerini olumsuz olarak etkilemeyen, insanlarımızın iş ve aş beklentisine yanıt verebilecek çevre dostu yatırımlar da bulunmaktadır.  Sanayicilerimizi “ne olursa olsun yatırım olsun” anlayışından vazgeçerek kirli teknolojileri değil çevre dostu yatırımları bölgemize getirmeleri konusunda uyarıyoruz” dedi.

Her Türlü Kamusal Varlık Ranta Çevrilecek

TBMM’de hazırlanmakta olan ve son on yılda en çok değiştirilen hukuksal düzenlemelerden birinin ormanlar ve ormancılıkla ilgili olduğunu ifade eden Sönmez; “Başbakan imzasıyla TBMM’ye gönderilen 27 Mayıs 2013 tarihli ‘Orman Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ ile 30 Mayıs 2013 tarihli  ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’ öngörüldüğü gibi yasalaştığında, bu yöndeki uygulamalar daha da kolaylaşacak ve yaygınlaşacaktır.

Öyle anlaşılıyor ki, siyasal iktidarın her türlü kamusal varlığı ranta çevirecek kadar gözü kararmıştır. Taksim’deki Gezi Parkı’nın yıkımı, 3. Boğaz Köprüsü’nün, nükleer ve termik santrallerin, HES’lerin yapımı benzeri talancı uygulamalara karşı durmak hepimizin görevi olmalıdır.

Dünya Çevre Günü bu nedenlerle kutlama değil mücadele günü olmalıdır. Çevre sorunları yalnız çevre günlerinde değil her zaman vardır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle başta Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları olmak üzere AKP Hükümetini ve Tüm Siyasi Partilerimizi Çevre Sorunları konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here