Sağlık Çalışanları Bugün Grevde!

0
97

hatay tabip odası2Hatay Tabip Odası: “Sağlık Sistemi Sağlığınızı Tehdit Ediyor!”

Hatay Tabip Odası, Hatay Diş Hekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Hatay Şubesi, Türk- Sağlık Sen, Hatay Aile Hekimleri Derneği ve Hatay Sağlık Çalışanları Derneği ortak açıklama yaparak 13 Mart’ta (bugün) grevde olacaklarını duyurdular.

Son yıllarda sağlık alanında hızlı değişiklikler olduğunun ifade edildiği ortak basın açıklamasında, bunlar arasında toplum yararına olmayan değişikliklerin de yer aldığı belirtildi.

Yapılan açıklama ayrıca şu ifadelere yer verildi; “Hekimler üzerindeki kar etme baskısı, hastanelerin zarar etmemesi gibi baskılar iyi hekimlik uygulamalarına zarar vermektedir. Hasta hekim arasındaki güven zedelenmektedir. Ülkemizde yapılan sağlık hizmetlerinin en az üçte biri gereksizdir, tekrardır. Bunlar ülke ekonomisine çok büyük yük oluşturmaktadır. Kışkırtılmış, abartılmış bir sağlık talebi vardır. Kullandığımız ilaçların yarısı gereksiz ya da yanlıştır. Sadece ilaca 2014 yılında yaklaşık 15 milyar harcandığı düşünülür ise israfın boyutunun ne kadar derin olduğunu görebiliriz. Tüm bu paralar toplumun cebinden ilaç firmalarına gitmektedir.

Oysa bu kaynaklarla sağlık alanında çok önemli sorunların çözümü sağlanabilir. Hastane sayıları çığ gibi artıyor, bu da daha çok, daha çok hastaya ihtiyaç demektir. Sağlık sistemimiz insanların daha çok hastalanması ve hastaneye başvurması ile ayakta kalabilecek şekilde büyüyor. Altyapıları olmadan ve hızla açılan tıp fakültelerinde öğrenci sayıları da katlanarak artmıştır. Bunların sonucu tıp eğitimi ve geleceğin hekimlik uygulamalarında önemli kaygılar doğmuştur.

Öte yandan sağlığımızı korumak için çok az çaba harcanıyor. Halkımızı uyarıyoruz, bu sistem pahalı bir sistemdir, sürdürülebilir değildir, devam ettirilemez, topluma büyük yük getirmektedir. Uluslararası sermayenin, ilaç şirketleri ve tıbbi cihaz üreten firmaların ve hastane zincirlerinin işine yaramaktadır. Rekabetçi değil, eşitlikçi, yardımlaşmacı ve dayanışmacı bir anlayışla sağlık hizmetleri yeniden ele alınmalıdır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesine öncelik veren, hastanın yararını/çıkarını üstün tutan bir sağlık sistemi kurulmasını öneriyoruz. Bu nedenle sizin için, insanca hakça bir sağlık sistemi için 13 Mart’ta G(ö)REVDEYİZ…”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here