Rakip Ataklara Karşı (2)

0
16

Değerli okurlarım, Süper Amatör Kümede top koşturan takımların en önemli sınavı, puan cetvelinin ilk sıralarında yer almak ve genel olarak Adana Bölgesinde oynanan eleme maçlarında başarılı olmak. Bunun dışında şu aşamada daha fazla bir şey söylenemez. Takımlarını önemli maçlara hazırlayanlar, öncelikle şu hususlara hassasiyet göstermelidirler:

*Rakibinizi ne kadar tanıyorsunuz? *Rakibinizin sistemi hakkında bilginiz var mı? *Oyunu çevirecek oyuncuları mevcut mu?

Bunları bilmekte büyük faydalar vardır. Elemelerde bir müsabaka devam ya da tamam anlamındadır. Koşullar böyleyken, elin adamı, olursa olur, olmazsa olmaz diyor. Çık çıkabilirsen işin içinden!

Rakibinizi tanıma imkânınız olmamışsa, müsabakanın ilk dakikalarında değerlendirebilirsiniz. Şimdi,  rakip iyi bir kontratak takımıysa; *Defans iyi kademe yapmalı ve orta saha oyuncuları süratle geriye dönebilmelidir. *Top kayıplarında, savunmada eksik yakalanmamalıdır. *Ofsayt taktiğini başarıyla uygulayabilmek gerekir. *Oyuna tam konsantre olunmalıdır!

Bu saydıklarımı, futbol takımlarının özümlemiş olması gerekiyor ama nerde o günler. Kaç takım bunu becerebiliyor? Bu önemli konuların hepsi de antrenmanlarda defalarca oyunculara terapi edilmeli, ezberletilmeli. Evet, biz bunları öneriyoruz, uygulanması şarttır diyoruz ama çoğu zaman mümkün olmayabiliyor. Şöyle ki, rakip kontratakta çok etkili, bir türlü önüne geçilmiyor. Bunun içinde yapılacaklar sınırlıdır.

*Rakibinin etkili oyuncuları kelepçelenmeli, *Boş alan bırakılmamak, *En kötü koşullarda, defans eksiltilerek çakılı olmak. Ölümün dışında her şeye vardır ve de üretilir.

Futbol ilginç ve değişken bir yapıya sahiptir. Takımlarımızın hocaları bunu içlerine sindirirlerse çalışmaları kolaylaşır ve de verileri artar. Unutulmamalıdır ki Kulüp yöneticilerinin, Teknik kadroların ve Oyun içinde futbolcuların hata yapma şansları yoktur. Özellikle ikinci bir hata lüksü hiç yoktur. Futbol hatalar oyunudur ama az hata yapan kazanır.

Yeri gelmişken bir hususun altını çizmek istiyorum. Futbolda oyuncu seçimi sağlıklı yapılmalıdır. Olgun yaştaki bir oyuncuyu eğitmek, geliştirmek kolay değildir. Hele süratini normalin üzerine çıkarabilmek mümkün değildir. Bu yüzden genç oyunculara sıcak bakmak gerekiyor.

Hani, rakip hızlı kontratağa kalkıyor, durdurmak mümkün olamıyor demiştim ya bu arada süratten, yani hızlı koşmaktan söz etmiştim. Hızlı düşünmek ve hızlı koşabilmek, oyuncular için çok önemli yeteneklerdir ve her oyuncuya nasip olmaz. Her şeyde olduğu gibi, futbolda da bazı özellikler Allah vergisidir. Süper yeteneklerin kendilerine has özellikleri, tamamıyla antrenmanlar da çalışmak suretiyle kazanılmış değildir. Çalışmakla bu yeteneklerini güçlendirirler.

Bir sonraki sayımızda hızlı koşabilmek konusunda biraz değerlendirme yapacağız. Görüşmek üzere…

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here