Prensip ile Sadakat Şart (3)

0
51

Değerli okurlarım, futbolun içinde olan ve zaman-zaman da duyduğumuz gibi “Kademe Kavramı” vardır. Hiçbir teknik direktör kademe anlayışımız zayıf demez. Kademe hatası yaptık derler. Hatalarını öyle geçiştirmeye çalışırlar. O nedenle, kademe anlayışı ve de uygulanması sahanın her yerinde olduğu gibi, pozisyonunun olduğu yerde daha da yoğunlaştırılmalıdır.

Denge unsuru: Bir futbol takımı, rakibi kendisinden güçlüyse ya da rakip oyuncuların sık-sık deplasman yaptığı müsabakalarda, defansında fazla adam bulundurmalıdır. Ancak, futbolun prensipleri uygulayabiliyor ve rakip belli bölgelerde etkisiz hale getiriliyor ve oyalanabiliyorsa, destek ve denge hadisesi de daha kolaylaşır.

Sistemin adı ne olursa olsun, topun olduğu bölgede rakibe amansız pres yapılmalı ve o bölgede rakipten daha fazla oyuncu bulundurmalıdır.

Derinlik: Sık sık duyduğumuz kavramlardan birisi de derinlik konusudur. Bunun gerçekleşmesi de, antrenmanlarda çok çalışmakla gerçekleşir. Defans topu aralarında dolaştırırken, bunu gösteriş için değil, bir ama uğruna yapmalıdırlar. Bu paslaşma şekli, rakibin dikkatini dağıtmak ve orta saha oyuncuları çapraz koşularla rakibi yanlara çekerek derin paslara (Tek Pas) olanak sağlamalıdırlar.

Bir müsabakada, yedi sekiz kez derin pasları yapabilen takım, hem göze hoş gelen futbol oynamış olur ve hem de mutlaka kazanır. Burada, teknik becerisi yüksek, oyunu iyi okuyabilen oyuncuların bulunması büyük avantaj olduğu gibi, bütün maçlar için bir gereksinimdir.

Efendim, futbolun genel prensipleri sadece defans bloku, sistem, taktik, kondisyon, motivasyonla vs. sınırlı değildir. Bütün kuralları içeren bir hadisedir. O nedenle, bizde genel prensipleri, zamanında bize öğrettikleri ve bildiğimiz kadarıyla sizlere sunmaya çalışıyorum.

Şu andan itibaren de, hücumun genel prensiplerini tabi bildiğimiz kadarıyla siz değerli okurlarıma sunmaya çalışacağım. Sizlerle tanıştığım günden beri, yayınlanan makalelerimizin çok büyük bölümü, teknik direktörlerin ve futbolcuların ricalarıdır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here