Prensip ile Sadakat Şart (2)

0
56

Değerli okurlarım, futbolda yapılan her hareketin bir karşıtı vardır. Rakipten gelen uzun topların defans bloğu tarafından önleneceği, daha önce de söylediğim gibi, tabidir. Topla dripling halindeki rakibi, öncelikle taç çizgisine doğru gitmeye mecbur etmek, çalım yenildiğinde ya da ekarte edildiğinde, kendi defansımıza topa müdahale edecek pozisyon yaratmak gerekmektedir. Diğer oyuncular müdafaa görevine tam anlamıyla iştirak edememişse, topla oynayan rakibi mutlaka kenara doğru gitmesini sağlamak gerekir.

Burada amaç, rakibi oylamak, zaman kazanmak ve defansımızın toparlanarak zaafa düşmesini engellemektir. Futbolda bütün hareketler, sistemin bütün parçaları öncelikle antrenmanlarda öğrenilir. Bu hareketler yarım sahada gruplar halinde çalışılır. Bu çalışmaların en can alıcı yanı, rakibe göbekten atak yaptırmamak, şut atma şansını ortadan kaldırmaktır.

Destek-Kademe Anlayışı: Destek ve kademe anlayışı ile birlikte bazı oyuncular ön plana çıkarlar. Bunlardan özellikle birisi (hani 10 numara diyoruz ya) tüm dikkati hem rakipte ve hem de gelişen pozisyonda olmalıdır. Bu dikkatli olma hali, ayağındaki topu, en müsait durumdaki arkadaşına verinceye kadar devam etmelidir. Dikkatli olmak her sporda olmazsa olmazlardandır.

Kademe anlayışında amaç ikidir: -Özel amaç, -Genel amaç. Defans prensiplerini incelediğimizden o tarafa ağırlık vermek durumundayız. Konunun iyice anlaşılması için de üstünde durmak zorundayız. Efendim, genel amaçta, rakip forvetleri sıkı markaj altında tutmak, serbest savunma oyuncusu, özellikle topun olduğu yerde kusursuz kademe görevini yapmak, topla oynayan rakip oyuncuya alanı daraltmak. Olumsuz pas yapmasını sağlamak… İlk bakışta kolay gibi gözükse de, antrenmanlarda bu işin hakkını vermek gerekiyor.

Çünkü hiçbir futbolcu çok çalışmadan hiçbir şey öğrenemez. Öğrenirim diyenlere inanmak oldukça zor. Süper kabiliyetler hariç. Özel amaçta, öncelikle ilk topa basabilmek ve uzaklaştırmak! İlk topa basamıyorsanız, rakibinizi her defasında kaçırıyorsanız, kaleniz gollerle dolar. Çok çalışmak birçok olumsuzlukları, ortadan kaldırdığı gibi, öğrenilmesi zor hareketleri yapabilme olanağı sağlar.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here