Paskalya Bayramına ‘Buruk’ Kutlama!

0
343

paskalya ayini4Dünyanın birçok yerinde de Ortodoks Hıristiyanlarca kutlanan Paskalya Bayramı, bu gece Hatay’daki tüm Ortodoks cemaatince kutlanacak. Bölgemizdeki tüm Ortodoks Kiliselerinde yapılacak ayinlerde, İsa Mesih’in Ölümden Dirilişi bir kez daha anılacak.

Halk dilinde Yumurta Bayramı olarak da bilinen, İsa Mesih’in haç üzerinde öldürülmesinden sonra yeniden dirilişi olarak kutlanan ‘Paskalya Bayramı’ bu yılda tüm dünyada olduğu gibi bölgemizdeki Ortodoks Hıristiyanlarca kutlanıyor. Geçtiğimiz Pazar günü yapılan ‘Çiçek Bayramı’ sonrasında başlayan Kutsal Hafta boyunca Ortodoks mezhebine mensup Hıristiyanlar Paskalya’nın gelişine hazırlandılar. Perşembe günü, Mesih’in ‘havarileri ile yediği son yemek’ için anma ayini yapılırken, Cuma günü (dün) ise Mesih İsa’nın haç üzerinde öldürülmesi yine gerçekleştirilen hüzün dolu ayinlerle anıldı. Kutsal Haftanın son ve büyük ayini ise bu gece gerçekleştirilecek.

Ölümünün ardından yeniden hayat bulan ve dirilen İsa Mesih için başta İskenderun ve Antakya olmak üzere tüm bölge kiliselerinde Diriliş Ayini gerçekleştirilecek. Gece başlayacak olan ayinler sabahın ilk saatlerine kadar sürecek.

Bir süre önce Suriye’de kaçırılan iki din adamı Halep ve Antakya Rum Ortodoks Metropoliti Pavlos Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’den henüz bir haber çıkmaması ise bayramın biraz buruk kutlanmasına vesile oluyor.

Öte yandan, bu hafta sonu kutlanacak olan Paskalya Bayramı nedeniyle CHP İskenderun İlçe Başkanı Dr. Süleyman Uyar, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek ve MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder birer yazılı mesaj yayınladılar. Mesajlar aynen şöyle;

 

Hatay, Dünyada eşi benzeri olmayan farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşadığı örnek bir şehirdir. Toplumun inançları etrafında birleşmesini sağlayan, hoşgörü ve birliktelik duygularını ön plana çıkaran Paskalya Bayramı’nda bu duyguları paylaşmaktan mutluluk duyuyor, Hıristiyan vatandaşlarımızın aileleri ile birlikte mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmesini diliyorum.

Dr. Süleyman Uyar

CHP İskenderun İlçe Başkanı

Dünyada çok ender rastlanan bir kültür mozaiğine sahibiz. Mozaikteki renkler ve desenlerden ortaya güzel bir görüntü çıkar. İskenderun’umuzun kültürü de bir mozaik gibidir. İskenderun’un kültürü renklidir, çok seslidir. Hıristiyan hemşerilerimizin Paskalya Bayramları İskenderun mozaiğinin renklerinden ve desenlerinden biridir. Yüz yıllardan beri bayramların sevincini hep bir arada yaşarız ve paylaşırız. İskenderun’da dayanışma vardır, hoşgörü vardır, barış vardır, huzur vardır. Ve kardeşçe, bir arada yaşama bilinci vardır. Hıristiyan hemşerilerimizin Paskalya Bayramı’nı tebrik ediyoruz. Mutluluklar ve esenlikler diliyoruz.

Dr. Yusuf Civelek

İskenderun Belediye Başkanı

Hz. İsa’nın dirilişini temsil eden Paskalya Bayramı, Hıristiyan halkının ve dostlarımızın en eski ve en büyük bayramlarından biridir. Dünyanın en büyük üç ilahi dini olan İslam, Hıristiyanlık ve Museviliğin pek çok inançları ortaktır. Tüm dinlerin ortak dili ise sevgi ve barıştır. Ortak bu inanış ve duygular dünyanın huzur ve kardeşlik ekseninde döndüren manevi güçlerdir. Tüm Hıristiyanların Paskalya Bayramı’nı kutlar, bu bayramın sınırları ve kıtaları aşarak insanların bir arada mutlu yaşamalarına vesile olmasını diler, sevgi ve saygılarımı sunarım.

Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder

MKÜ Rektörü

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here