Organ Bağışı Haftasında Organ Naklinin Önemi Anlatıldı

0
190

organ bağışı23-9 Kasım “Organ Bağış” Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan İskenderun Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Tijen Korkmaz, amaçlarının toplumdaki bilgi eksiklerinin giderilmesi ve organ bağışı bilincinin artırılma olduğunu belirtti.

Organ yetmezliği ile tedavi gören hastaların son çarelerinin organ nakli olduğunu anımsatan Tijen Korkmaz; “Organ nakli kadavradan ve canlıdan alınan organ nakli olmak üzere iki şekilde olur. Canlıdan yapılan nakiller karaciğer, böbrek ve kemik iliğidir. Diğer bütün nakiller kadavradan yapılır. Türkiye en çok karaciğer, böbrek, kalp ve kemik iliği nakli yapılmaktadır. Organ bağışına karar verdiysek bunu ailemizle mutlaka paylaşmalıyız. Bu haftamızın amacı farkındalığı artırmaktır.

Önemli bir sorun olan organ yetmezlikleri günümüzde de önemini korumaktadır. Amacımız organ bağışı ve nakli sayılarını artırmaktır. Diyalize giren hasta ile nakil yapılan bir hastanın maliyetleri hesaplandığında %75 daha az organ naklinin maliyetidir. Toplumumuzdaki bilgi eksiklerinin giderilmesi organ bağış bilincinin artırılması halkın organ ve doku bağışı konusunda teşviki önemlidir. Bu konuda hastane olarak bize önemli görevler düşmektedir” dedi.

Vatandaşın organ nakline ilgisinin fazla olmadığının da altını çizen Korkmaz; “Ama yine de geçiş yıllara oranla biraz daha iyi konumdadır. Tek sıkıntı organ nakli ile ilgili vatandaşlardaki eksik ve yanlış bilgildirilmelerinden kaynaklıdır. Organ naklinde vücut bütünlüğü kesinlikle bozulmaz. Beyin ölümü gerçekleşmeden organları alınmaz, ayrıca beyin ölümü gerçekleşse bile ailenin rızası alınır” diyerek, organ bağışına İskenderun’da bayanların daha fazla ilgi gösterdiğinin de altını çizdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here