Önce “İnsanım” Diyebilmeliyiz (5)

0
55

Değerli okurlarım, insanım diyebilmek kolay olsa da nereden kaynaklandığını, nasıl oluştuğunu bilmek oldukça zordur. Marketlerde satılmayacağına göre kısaca bir tanımını yapalım dilerseniz. İnsanlık; ‘Her insanın kişiliği ve kendine özgü davranışı ve buna paralel olarak eğilimlerinin dinamik bir bütünüdür’ diyebiliriz. Dört dörtlük bir insandan söz edemiyorum, çünkü öyle birine hiç rastlamadım. Yaradan öyle murat etmiş.

Her şeye rağmen insanlarda kişiliğin ve hatta ahlakın belli bir dönemde ve belli bir süreçte oluştuğunu, geliştiğini söyleyebiliriz. İşte o dönemde kişiye davranış örnekleri veren çevrenin etkisi oldukça büyüktür. İnsan olmak ve kişilik kazanmak sokakta aranmaz. Kişiliğini kazansın diye çocuğunu sokağa salan aileler yanlış yoldalar.

Attığı şut direkte patlamıştır, kaleye gitmekte olan meşin yuvarlak çamura takılmıştır. Bunlar futbolcuların üzüldüğü hadiselerdir ama telafisi de vardır. İnsan olmak ve kişilik kazanmak biraz da Allah’ın bir lütfüdür diye düşünüyorum.

Bir müsabakada futbolcular topa sahip olabilmek için her yola başvurabiliyorlar. Saygın bir sporcuya kolayına kimse faul yapmıyor nedense. Bunun canlı örnekleri vardır, bazıları da rahmetli olmuştur. Şimdi onlar efsane diye anılıyor.

“İnsanım diyebilmek..”

Bu ifade her yerde ve herkes için geçerlidir. Bin küsur odalı saraylarda, sokakta, iş yerinde, seyahatlerde, yeşil zemin üzerinde, yani nerelerde olursa olsun geçerlidir. Kişilikli ve insanım diyebilenler, kendilerine, ailesine çevresine tüm insanlara sonuna kadar saygılıdırlar ve art niyet taşımazlar.

Sporcular, sokaktaki insanlar acaba sizleri tanıyorlar mı? Fiziksel görüntünüzü seviyor musunuz? Kişiliğinizi beğeniyor musunuz? Kendiniz ile ilgili özeleştiri yapabiliyor musunuz? Eleştirileri hoşgörü ile yaklaşabiliyor musunuz? Kendinize güveniniz yeterli midir? Yeteneklerinizin ne kadar farkındasınız? Hangi işleri yapabilirsiniz? Yaratıcı mısınız, asabi misiniz? Cömert misiniz, cimri misiniz? Vicdanlı mısınız, acımasız mısınız? Olumsuzluklara tepkiniz nasıldır?

Genel olarak bir ifade kullanmamız gerekirse insan olmanın raconunda öncelikle dostluk, insanlara saygı, doğru sözlülük, cimri olmamak vardır. Yıldız futbolcu olmak veya adam gibi adam olmak kolay bir hadise değildir. Çok çalışılması gereken önemli bir hadisedir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here