O Sene, Bu Sene İse İskenderun 2021 Yılı İçinde İl Olacak mı?  

0
333

İskenderun’un il olma konusunu, en son altı ay önce ‘Yatcaz, kalkcaz, hop İskenderun il olacak’ başlığıyla, 28 Şubat 2021 tarihinde köşeme taşımıştım. Geçen altı ayık sürede pek çok gönüllü sivil toplum örgütü, iş insanları, mahalle muhtarlarımız, İskenderun’un önde gelen kurum ve kuruluşları, bazı futbol kulüplerimiz ve çok sayıda insanımız bu konuya destek verdi, konuyla ilgili bez, naylon afiş ya da tanıtım panolarıyla gelişen sürece destek verdiler.

Bu arada son altı ayda gerek merkez ilçe Antakya’ya gerekse de İskenderun’a gelen bakanlarımız oldu. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan da Antakya’ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların gelişinde bu konu seslendirildi mi bilmiyorum ama bildiğim 2021 yılının son dört ayına girmek üzere olduğumuzdur…

*Son Durum Nedir?

İl olmaya destek veren iyi niyetli arkadaşlarımız hep dediler ya ‘O sene bu sene ’diye. İşte o dedikleri bu sene, sadece dört ay sonra bitiyor. İskenderun-Ankara arasında İskenderun Projeleri için mekik dokuyanlar acaba her gittiklerinde bu il olma beklentimizi seslendiriyorlar mı? Son durum nedir? İskenderun il olacak mı olmayacak mı?

Madem bu konu ortaya atıldı, aleni veya örtülü hemen herkesten destek istendi şimdi de son gelişmeler hakkında harekete geçirilen kurum, kuruluş ve isimlere, en önemlisi de İskenderun halkına  bilgi verilmelidir.

Bu bilgi sadece beklenti içinde olan İskenderun yaşayanları için değil kendini peşinen İskenderun İl Müdürü olarak gören bazı daire müdürlerinin hayal âleminden kurtulup görevlerine odaklanmaları için elzemdir. Rüya âlemindeki bazı atanmışlar, kendi alanlarındaki Hatay İl Müdürlüğü’nün hizmet ve taleplerinde, dağınık, gecikmeli ve görevlerine yeterince yoğunlaşma olmadan mesai yapmaya çalıştıkları iddialar arasındadır. ‘Aman boş ver. Nasılsa İskenderun il olacak’ kanaatinin, verimli hizmete engel teşkil ettiği, son dönemde yoğun bir biçimde seslendirilir olmuştur.

*Konuyu Ankara’ya Taşıyanlar Doyurucu Bir Bilgi Vermelidir

Özetle, devlet hizmetlerinin, yatırımlarının isabetli olması ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluk sahalarını bilmeleri, yakın geleceğin yatırım planlamaları yapılırken, İskenderun’un il olarak mı ilçe olarak mı hizmet alacağı artık netleştirilmeli, iki arada bir derede kalan İskenderun bu talihsiz açmazdan kurtarılmalıdır.

Başta Ak Parti Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel, diğer Ak Parti Milletvekilleri ve İskenderun’un Ak Partili Belediye Başkanı Fatih Tosyalı olmak üzere, ben Ak Parti yetkilisi ve temsilciyim diyen her bir isim, İskenderun’un il olma konusuna açıklık getirmelidir.

Madem bir şekilde bu konu aylar önce Ankara’ya taşındı şimdi müspet veya menfi sonuç da konunun taşıyıcıları tarafından açıklanmalı, İskenderun kamuoyu, İskenderun yaşayanları ve medyası, tatminkâr bir açıklamayla bilgilendirilmelidir.

Şayet, bazı sebeplerden  ‘İskenderun’un il olma konusu’ rafa kalkacaksa ‘Özel Statülü İlçe’ önerisi yeniden incelenmelidir. İskenderun’un geçmiş Kaymakamlarından Cengiz Horozoğlu bu konuyu dile getirmiş ve önerisini İçişleri Bakanlığı’na bir resmi yazıyla taşımıştı. Şimdi gelin bu konuyu özetle hatırlamaya çalışalım.

*İskenderun’un 30. Kaymakamı Cengiz Horozoğlu’ndan Öneri Gelmişti…

İskenderun, il büyüklüğünde bir ilçe. Dolayısıyla ilçe gömleği dar geliyor. İskenderun ilçesinin Kaymakam eliyle atılan imza yükü bile çok ağır. İmza atmak, resmi yazışmaları bire bir incelemek bile bir hayli zaman alıyor. Elbet imza konusu işin bir yönü…

İskenderun ilçesi yönetilirken daha ağır basan sorunlar var ve İskenderun’da görev yapan Kaymakamları zorlayan pek çok yönetim zorlukları var. Vaktiyle bu zorlukları yaşayanlardan biri İskenderun’da 15.10.2004-17.8.2009 tarihlerinde görev yapan, İskenderun’un 30. Kaymakamı Cengiz Horozoğlu idi. Kaymakam Horozoğlu 2007 yılının son günlerinde bu konuya dikkat çekmiş ve demeci iskenderun.org Haber Sitesi’nde yer bulmuştu.

*Özel Statülü İlçeler

Şimdi isterseniz 22 Aralık 2007 tarihli iskenderun.org haber sitesinin İskenderun’un o günkü Kaymakamı Cengiz Horozoğlu ile ilgili yapmış olduğu habere, özet olarak bir göz atalım; 

Kaymakam Cengiz Horozoğlu, Anayasa’nın 126. maddesindeki yasal il olma şartlarını ve belirtilen diğer tüm koşulların tamamını bünyesinde barındıran İskenderun’un il olana kadar Mülki idarenin yükünü hafifletecek imza yetkisi olan yardımcısı bulunan özel statüye ihtiyacı olduğuna işaret etti.

*Kaymakamlık Genel Sekreteri  

Kaymakam Horozoğlu değerlendirmesini devamında şunları ifade etti; ‘…Çözüm, İskenderun’un tereddütsüz il statüsüne kavuşmasıdır. İl statüsü verilmesinin yasa gereği olması ve belki zaman alacağı dikkate alındığında İskenderun ve benzeri ilçelere kanun çıkarılmasına gerek kalmadan ‘Özel Statü’ tanınması ile de yönetimlerinde bir nebze olsun iyileştirme sağlanabilir.’

Özel Statü kapsamına dikkat çeken Kaymakam Horozoğlu ‘İlçe kaymakamına yardımcı olmak üzere belli konularda imza yetkisini devredebileceği, toplantılara başkanlık edebilecek bir ‘Kaymakamlık Genel Sekreteri’ kadrosu ihdas edilebilir. Aynen il özel idarelerinde olduğu gibi valinin yetkilerini devrettiği bir Genel Sekreter olabilir. Genel Sekreter genel idare hizmetleri sınıfından olmalı ve fakültelerin siyaset ve hukuk gibi bölümlerinden mezun olanlar arasından atanabilmeli.

*Bakanlıkların Teşkilatlanmaları da Sağlanabilir 

Özel statülü ilçelerde ayrıca ilçelerde teşkilatı olmayan bakanlıkların da teşkilatlanması sağlanabilir. Büyük sanayi tesislerine sahip İskenderun’da Çevre Bakanlığı’nın tek bir elemanı yok. Keza Sanayi ve Ticaret Bakanlığı teşkilatının bulunmaması da ciddi bir eksikliktir. Bayındırlık işlerini yaptırabilecek bir teknik elemana da sahip değiliz’ şeklinde görüşlerini belirtti.

‘Özel statü’ ile bu ilçelerdeki başta belediye başkanları olmak üzere diğer bakanlık teşkilatları yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğine de değinen Kaymakam Horozoğlu, personel sayısı, araç gereç ve yetki yönünden birçok farklı uygulama ve düzenlemeler getirebilecek düzenlemelerin yapılması, hizmetlerin daha çabuk ve etkin yürütülmesini sağlayacağını kaydetti…” 

*Kötünün İyisi Formülü  

Geçmiş dönem kaymakamlarından Cengiz Horozoğlu’nun ‘Özel Statülü İlçe’ önerisi mutlaka İskenderun Kaymakamlığı yazışma arşiviyle İçişleri Bakanlığı arşivinde bulunuyordur. Gerekirse arşivden çıkarılıp her yönüyle incelenebilir ve öneri günümüze uygun hale getirilerek güncellenebilir.

Amacım il olma konusunu gündeme getirenleri suçlamak, eleştirmek veya yıpratmak değildir. Aksine il olma konusu hızlandırmak, il olamayacaksak ara formül seçeneğinin elimizde olduğunu ve il olmaya bir adım daha yaklaşmak adına ‘Özel Statülü İlçe’ formülünü, kötünün iyisi olarak devreye alabileceğimizi hatırlatmaktır.

Sorunun bir parçası olmak yerine, soruna öneri belki de çözüm getiren anlayışım, bundan sonra da, Allah nasip ederse devam edecektir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here