Futbol Bir İbadettir (4)

0
15

Değerli okurlarım, bazı ifadeler ikilense bile, bazı başlıklar benzese bile futbolla ilgili makaleler yazmak benim en büyük zevkim. Üstelik beni zorlayanlar da var. Yine bazı değerli okurlarımın isteği üzerine basketbol konusuna değineyim dedim. Sen misin bunu düşünen? Tanıdığım, tanımadığım okurlarım ağız birliği etmişçesine “Öcal Hocam, futbolda misyonun bitti mi?”

Tenis, atıcılık, dağcılık gibi spor dallarının kurallarını tam olarak bildiğimi söyleyemem. Tüm spor dallarının kuralları olduğuna göre iyice özümlemenin zor olacağını sanmıyorum. Tüm spor dallarının zorluk derecesi vardır şüphesiz. Futbolun yok mu sanki?

Nedense, buz hokeyi sporu var ya, o sporu yapanlara gerçekten saygı duyuyorum. Düz yolda yürümeyi bile şaşırırken o sporcular bu üzerinde koşarak maç yapıyorlar. Gel de saygı duyma. En büyük özelliği, hokeyin tüm sporcuları zırh içinde, muhtemelen tehlikeli girişimler olmasın diye herhalde. Bu Hokeyi sporunu da gündeminize getireceğim.

Bir de spor adı altında “Boğa Güreşi” var ve de bazı ülkelerde önemli şekilde gündem oluşturuyor. Sadece, İspanya, Meksika… Bu ülkelerde özel statlarda zavallı boğaları öldürüyorlar. Futbolda “GOL” diye bağırılır, boğa güreşlerinde “OLEY” nidaları yükselir. Hem de bu garip sesler yüz bin kişilik arenalarda yükseliyor.

Bir İspanyol diyor ki; “Boğanın ölmesiyle boğaların nesli tükenir mi?” Nefsi müdafaayı işte böyle yapıyorlar ama sorsanız kendilerinin en medeni ülke olduğunu söylerler. Boğa ile matador savaşıyor ama eşitlik yok, hakçılık hak getire. Boğa matadorun karşısına yaralı olarak çıkıyor. Sonunda matador kılıcıyla boğayı katlediyor. Bunun neresi spor? Resmen hayvan katliamı yapılıyor.

Meksika’yı söylemeye gerek bile duymuyorum. Orada insanların bile değeri yok. Cinayetlerin sık-sık işlendiği bir ülke ve o nedenle bir boğanın sözü mü olur?

Boğalara neden taktık anlayamadım ya, bir şey daha söylemek istiyorum. Boğayla savaşan daha doğrusu yaralı bir boğayla savaşan siyah giysili, sinekkaydı tıraş olmuş, yüz bin kişinin desteğini arkasında hisseden bir kişi. Üstelik o ülkenin en itibarlı insanlarından birisi! Neden? Yaralı bir boğayı katlettiği için!

Ülkemizde futbolla birlikte hayvan hakları da üst düzeyde! Bir hayvana yan bak bakalım. Cezası ağırlaştırılmış ömür boyu kodes. Demek ki bir boğaya yan bakılsa ya da öldürülse cezası muhtemelen çok-çok ağırlaştırılmış olası olur herhalde. Hayvanları sevmek bir fazilettir.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here