Mutlu; “Usulsüz Kararlara Yargı Yoluyla Dur Dedik”

0
116

İskenderun Belediye Meclisi Toplandı

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere, Belediye Meclis Salonunda toplandı. Ak Parti Meclis Üyesi Bestami Bilgili’nin başkanlığında toplanan mecliste gündemde bulunan maddeler görüşüldü.

Meclis, geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Meclis Üyesi Hayri Kararkuş’un anılmasıyla başladı. Karakuş’un masasına çiçek bırakıldı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Ali Mutlu, mecliste alınan bazı kararla ilgili açtıkları davaları kazandıklarını söyledi.

2019 yılının Aralık ayında İskenderun Belediye Meclisinde alınan “%100 hissesi belediyemize ait olan İskent İskenderun Kent hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sermaye yapısının güçlendirilmesi için belediye bünyesinde bulunan sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar ve benzeri gibi tüm gayrimenkullerin sosyal belediyecilik anlayışı ile Etkin işletilmesi amacıyla şirketin ana sermayesini ayni sermaye kapsamında eklenmesi ve bunlarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya yetki verilmesi şeklindeki Belediye Meclisi’nin 02.12.2019 tarih ve 81 sayılı kararı”, “Muhtesatları İskenderun Belediyesi’ne ait olan belediye idaresince işletilen veya kiraya verilen taşınmazın menkulleri ile birlikte gerek duyulan kısımlarının ita amirince genel bütçe kapsamında belirtilen idarelere özel ve kamu hukuku tüzel kişilerine dahili olduğu kanun hükümlerinin izin verdiği ölçüde belirtilen izinler alınarak hizmet projeleri üretmek maksadıyla Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya sözleşme yapmak, protokol yapmak üzere yetki verilmesi şeklindeki belediye Meclisi’nin 02.12.2019 tarih ve 82 sayılı kararı” ve “Mülkiyeti İskenderun Belediyesi’ne ait İskenderun frenkçiftliği mıntıkasında mevcut olan 16.678,81 metrekarelik 3458 nolu parselin üzerindeki yapı muhtesatları ile birlikte belde sakinlerinin Mahalle müşterek nitelikli ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla bir yıl ön izin verilmesi ve gerekli izinlerin alınması şartı ile yüzme havuzu Aquapark, spor ve oyun alanları yapmak amacıyla 19 yıl süre ile sınırlı ayni hak irtifak hakkı tesis edilmesi şeklindeki belediye Meclisi’nin 02.12.2019 tarih ve 83 sayılı kararı”nın tekrar görüşülmesi ile ilgili meclise sundukları önergelerin reddedildiğini kaydeden Mutlu, yargıya taşıdıkları söz konusu konularla ilgili Hatay 2. İdare Mahkemesinin verdiği kararları meclisle paylaştı.

Usulsüz olduğunu iddia etikleri 3 karar ile ilgili bölge idare mahkemesine dava açtıklarını hatırlatan Mutlu, davanın lehlerine sonuçlandığını, 81, 82 ve 83 nolu kararların iptaline karar verildiğini duyurdu. Mutlu; “Bütün ısrarlarımıza rağmen Belediye Meclisi’nin yetkisinin tek kişiye verilmesinin doğru olmayacağını, bununla ilgili karar alınmayacağını, o zaman meclislere gerek duyulmayacağını, belediye Meclisi’nin yetkilerinin Belediye Başkanı bile olsa tek kişiye devredilemeyeceğini defalarca söylememize rağmen meclis, yetkileri belediye başkanına devretmek istemiştir. Bunun üzerine bölge mahkemesine başvurduk. İskenderun halkının verdiği yetki ile görevlendirilen İskenderun Belediye Meclisinin yetkilerinin Meclisten alınarak Fatih Tosyalı’ya verilmesi ve böylece İskenderun Meclisinin Bypass edilmesine, ucu açık bir şekilde belediyenin mallarının yıl, kişi ve ihale biçimi belli olmadan birilerine tahsis, kira, devir vb şekilde verilmesine, 1939 yılında kurulan İskenderun Belediyesinin ve halkının 82 yıllık birikimlerini çarçur edilmesine açtığımız davalarla yargı yoluyla dur dedik. Usulsüz kararlar alınmaya devam ettikçe yargıya başvuracağız” şeklinde konuştu.

Gündem dışı yapılan konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. Gündemde bulunan; Belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere, 1 adet 2021 model Hasta Nakil Aracının 237 Sayılı Taşıtlar Kanununun 10. Maddesine göre Devlet Malzeme Ofisinden satın alınması hususunda gerekli meclis kararının alınması ile ilgili Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü teklifi, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 49. Maddesinin 7. Fıkrasına istinaden görevlendirilecek meclis üyesi seçilmiş Başkan Yardımcısına ödenecek ücretin Meclisce belirlenmesi ve belirlenecek ücrete görev yaptığı süre içerisinde her yıl Ocak ve Temmuz aylarında belirlenecek memur maaş zammı katsayısı oranında Belediye Başkanına verilen ödeneğin 2/3’nü aşmayacak şekilde yeni bir meclis kararı almaksızın zam olarak yansıtılması ile ilgili İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü teklifi, Belediyemizin Bisiklet Yolu Yapım İşi ile ilgili işlemlerin yürütülebilmesi amacıyla bisiklet yolu işi için işin maliyetinin 4.000,000,00 (dört milyon) TL’sinin proje paydaşlarınca peşin olarak İller Bankası A.Ş. hesabına yatırılarak işin ihalesinin ve denetiminin İller Bankası A.Ş tarafından yapılması kaydıyla her ne sebeple olursa olsun söz konusu işin yapımında proje paydaşlarınca vazgeçilmesi halinde İller Bankası tarafından yapılan masrafların Belediyemiz hisselerinden kesilmesi hususlarında İller Bankası A. Ş.’ye yetki verilmesi ile ilgili Fen işleri Müdürlüğü teklifi” oy birliğiyle kabul edilirken, Aşkarbeyli Mıntıkası 6322, 6323, 6325, 6442 ve 6443 nolu parsellere yönelik hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğine yönelik yapılan itirazların değerlendirilerek meclis kararının alınması ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi, 1. Mıntıka Özel Güvenlik Bölgesi alanına ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi, 3. Mıntıka 280 nolu parsele yönelik hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi, Karayılan Mahallesi 1291 nolu parselin bir kısmına yönelik hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi, Belediyemizin 2020 Yılı Kesin Hesabının Meclisçe görüşülmesi ile ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğü teklifi ise ilgili komisyonlara havale edildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here