MKÜ’de Engelsiz Yaşam

0
75

mkü-engelsiz yaşamEngelsiz yaşam için çözümler üreten ve ürettiklerini ardı ardına uygulamaya geçiren Mustafa Kemal Üniversitesi engelsiz çözümler üretme konusunda kararlılığını sürdürüyor. Tayfur Ata Sökmen Kampusu başta olmak üzere üniversitenin tüm birimlerinde, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın standartlarına uygun olarak yapılan ‘Engelsiz Kampus Dönüşüm Uygulamaları’ kapsamında engelliler için gerekli görülen yapı çalışmalarının birçoğu tamamlandı. Bu çalışmalarda ilk göze çarpan kaldırımlar, trafik ışıkları ve belirli noktalardaki yardım kuleleri oluyor.

Kaldırımlar, engellilere uygun hale getirilerek güvenlikleri için trafik yolu ile kaldırım arasına yeşil alan uygulaması yapıldı. Kaldırımlara, yaya geçidinde sesli sinyalizasyon sistemleri, iniş ve çıkışlarında rampalar, görme engelliler için yaya geçitlerinde duyumsanabilir yüzeyler ve kaldırımlarda 6 buçuk kilometre uzunluğunda kılavuz iz kullanımı yapıldı. Üniversitede belirli noktalara konulan engelli yardım kuleleri yardımı ile engelli bireyler yardıma ihtiyaç duydukları an kulelerden gerekli yardım talebinde bulunabiliyorlar.

Engelli bireyler için; yüzme havuzuna, havuz asansörü; bina girişlerine engelliler için rampalar yapıldı. Ayrıca bina içinde WC’ler yapıldı ve engellilerin her noktaya ulaşabilmeleri için merdiven asansörleri monte edildi. Bina içlerindeki mevcut asansörlerin engellilerin kullanacakları şekilde restorasyonu yapıldı. Engelsiz Kampus Dönüşüm Uygulamalarında; üniversite bünyesinde eğitim, sosyal, spor ve idari binalarımızda engelliler için 12 adet merdiven asansörü, 5adet dönerli lift, 5 adet hidrolik asansör, 6 adet özürlü WC, 5 adet yardım kulesi yapıldı.

Bina giriş merdivenlerinde basamaklar ile basamak ucundaki koruyucu kaymaz şerit ve trabzanlar da engelli bireylerin bina içine giriş çıkışını rahatça yapmalarını sağlıyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here