Milletvekili Türkoğlu; “TAKM, Rekabete Değil; İşbirliğine Dayalı Bir Projedir”

0
94

Ak Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, teşkilat merkezi Ankara’da olan ve Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan’ın ortak işbirliği ile kurulan TURAN ORDUSU ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Kısa ismi TAKM olan Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Mogolistan’ın katılımıyla ortak askeri birliğe dayalı ‘Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’ resmen göreve başladı.

Milletvekili Türkoğlu, ‘Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın Türk dünyasındaki ilişkileri ve Türki Devletler arasındaki münasebetleri en üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen askeri bir ortak yapı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kısaltması TAKM olan ‘Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın bölgede barış ve istikrara katkı sunmaya ve kendi vatandaşlarına çağdaş ve evrensel hukuk normlarına uygun bir çerçevede kolluk hizmetinde bulunmaya yönelik kurulduğunu kaydeden Türkoğlu, bu askeri yapının NATO ya da EUROPOL benzeri bir askeri yapı olmadığına işaret etti.

TAKM’ın kurucu üye ülkelerin baş harfleri ile oluşturulduğunu ifade eden Türkoğlu, ‘Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın ambleminin at olduğunu ifade ederek, sembol üzerindeki 4 yıldızında 4 kurucu ülkeyi temsil ettiğini söyledi.

AK Parti’nin Türk dünyasına yönelik önemli projeleri hayata geçirdiğini kaydeden Türkoğlu;  “Balkanlar’da ve Orta Asya’da izleri silinmeye yüz tutmuş nice tarihi eserlerimiz var ki; bu eserlere AK Parti olarak biz sahip çıktık. Orta Asya’da ilk Türk yazıtlarından biri olan Orhun Abidelerini yok olmaktan kurtardık. Halen yurtdışında; 20 ayrı yerde açtığımız Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri ile dünyaya Türk kültürünü ve Türk dilini öğretiyoruz. Başbakanımız Sayın Erdoğan’ın liderliğinde hükümetimiz Türk dili konuşan ülkeler arasında kültürel, ekonomik, tarihi miras anlamında daha köklü bir işbirliği zemini oluşturulması için yoğun bir gayret ve çalışma içerisindedir.  Biz merkezinde bulunduğumuz Orta Asya, Kafkasya ya da Balkanlar gibi bölgeleri bir rekabet alanı değil, bir işbirliği alanı olarak görmekteyiz. Türki devletler arasındaki doğal tarihi birlikteliğimizi, entegrasyona dönük projelerle kökleştirerek temeli barış ve istikrara dayalı güçlü bir hinterlandın inşasını arzuluyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here