Milletvekili Dudu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru’ya Kilis’i Sordu

0
143

mevlüt dudu (16)“Bugün Kilis, Yarın Başka Sınır Kentlerimize de Benzer Saldırıların Olmayacağının Garantisi Yok”

TBMM Dışişleri Komisyonu Toplantısı’nda Kilis’e saldırı damgasını vurdu. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Ocak ayından bu yana sayısız IŞİD füzesi atılan Kilis’te vatandaşın ölüm korkusu ile yaşadığına işaret ederek; “NATO ve Pentagon Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını açıklıyorlar. Ne tür bir dayanışma olacak? Hükümet bu soruna ne zaman müdahale edecek? Bugün Kilis, yarın başka sınır kentlerimize de benzer saldırıların olmayacağının garantisi yok. Açıklama bekliyorum” dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru ise topu İçişleri Bakanlığı’na attı. Koru; “Dışişleri olarak konu ile yakından ilgileniyoruz. Güney sınırımız açısından milli güveliğimiz her şeyin üzerinde. Ama konu esasen İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor” yanıtını verdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda 10 tane uluslararası anlaşmanın onaylanmasına ilişkin kanun tasarıları görüşüldü. Dışişleri Bakanlığı adına Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Naci Koru katıldı. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Türkiye gündeminde çok önemli konular olduğuna işaret ederek, Kilis, Kahramanmaraş’taki kamp ve Geri Kabul Anlaşması konusunda önemli sorular yöneltti.

Dudu, CHP olarak Geri Kabul Anlaşması’nın Türkiye’nin çıkarlarına olmadığını, bu yüzden muhalefet şerhi de koyduklarını belirterek; “Türkiye, açık mülteci kampına dönecek. Almanya’da 800 bin mülteci olduğunu ve 1 yılda 26 milyar Euro harcandığını öğrendim. Almanya, mültecilerin tamamını kamplara ve evlere yerleştirmiş durumda. Sorun oldukça kontrollü çözülüyor” dedi. Aynı Almanya’nın Türkiye’deki 3 milyon mülteci için 6 milyar Avro sözü verdiğine işaret eden Dudu; “Biz buna Kayseri Pazarlığı dedik. Alakası yok!” görüşünü ortaya koydu.

“Geri Kabul Anlaşması Rafa Mı Kalkıyor?”

 Dudu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bıraktığına işaret ederek, Geri Kabul Anlaşması’nda Cumhurbaşkanı-Başbakan düzeyinde ikircikli bir durum yaşandığını söyledi. Dudu, vizenin kalkması için Türkiye’nin terör tanımını değiştirmesini isteyen AB’nin 5 koşuluna işaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB’ye “Sen yoluna ben yoluna” dediğini anımsatan Dudu, “Erdoğan, şimdi göç konusunda işbirliği yapacağız, demeye başladı. Özetle Geri Kabul Anlaşması’nın geleceğini öğrenmek istiyoruz” sorusunu yöneltti.

Sivricehüyük’te Kamp Sorunu

Dudu, Geri Kabul Anlaşması ile bağlantılı olarak Geri Kabul Merkezlerinin yapılacağını belirtirken; “Kahramanmaraş’ta Sivricehüyük’te 25 bin Suriyeli mülteci için Geçici Barınma Merkezi yapılıyor. Neye göre seçildi? Yöre halkı günlerdir eylem yapıyor. Direnişe rağmen neden bu kamp kurulmak isteniyor” eleştirisini yaptı.

“AB İle Göç Mutabakatımız Sürecek!”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, 3 yıl önce imzalanan Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde Ekim ayında Eylem Planı hazırlandığını belirterek; “Türkiye ve AB, bu anlaşmanın vize başta olmak üzere mükellefiyetlerinin öne çekilmesini istediler. Bu çerçevede 18 Mart’ta mutabakata varıldı” diye konuştu. AB’nin vereceği 6 milyar Euro’nun Türk ekonomisine olmayacağını söyleyen Koru; “Temmuz ayının sonuna kadar 1 milyar Avro’nun gelmesi taahhüdü var” diye konuştu. Koru, AB ve Türkiye arasındaki göç mutabakatının sürdüğünü, vize konusunda istenen 72 kriterden sadece 5’inin karşılanmadığını söyledi. Koru, Avrupa Parlamentosu’nun Haziran ayında konuyu gündeme getirmesini ve oylama yapmasını beklediklerini vurgulayarak; “Bu mutabakat ilerleyecek. 5 madde önümüzdeki günlerde müzakereler sürecek. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın talimatları çerçevesinde mutabakatı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Kilis İçin ABD İle İstihbari Paylaşım

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Kilis’e yönelik önlem alınmaması halinde başka sınır kentlere de füze atılabileceği vurgusunu yaparak, ABD ve NATO ile yapılan temasları sordu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru; “Kilis, güney sınırımız açısından önemli. Milli güvenlik herşeyin üzerindedir. Başbakan başkanlığında düzenli terör toplantıları yaptık. Diğer bakanlıklar da katıldı. Tedbir alınıyor” dedi. NATO ve müttefiklerle yapılan temasların sürdüğünü kaydeden Koru; “ABD ile istihbari paylaşım yapıyoruz. Her türlü tedbir alınıyor” diye konuştu.

Koru, konunun esasında İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini savunarak; “Esasen konu İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Konu için orayla görüşülmesi faydalı olur” yanıtını verdi.

“Almanya Bizden Çok Para Harcadı”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, mülteciler konusunda Almanya’nın daha çok para harcadığını itiraf etti. Koru; “Bildiğim kadarıyla Almanya’da 800 bin mülteci yok. Diğer ülkelere dağıttı. Ama bizden daha çok para harcadıklarını biliyoruz. Bizde devletin dışında belediyeler, vatandaşımız da katkı yapıyor. Bu yüzden devletin harcadığı para daha sınırlı görülebilir. 26 milyar Avro olayını ilk kez duydum, araştıracağım” açıklamasını yaptı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here