Mide Yanmasını Önemseyin

0
21

Genellikle yemek yedikten sonra görülen mide yanması şikâyetiyle alakalı açıklamada bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldırım Onur Ağır, sık sık mide yanma şikâyeti görülmesinin sindirim sistemi rahatsızlığı belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Yıldırım Onur Ağır, “Mide yanması, toplumda sıkça gözlenen midede ve yemek borusunda hissedilen yanma şikâyettir. Yanma, özellikle yemek yedikten sonra ve uzanıldığında daha da kötüleşir. Bununla birlikte; ağızda acı tat hissedilebilir. Yanma şikâyetleri, çok sık tekrarlanmaya başlandığında, bir sindirim sistemi rahatsızlığı belirtisi olabilmektedir. Uygulanacak basit yöntemlere ve yaşam standardı değişikliklerine rağmen haftada iki kereden daha fazla mide yanması yaşıyorsanız ya da mide yanmanız aralıksız bir 48 saat sürüyorsa, uzman hekime başvurmanız gerekmektedir” dedi.

Mide Yanması Neden Olur? Nasıl Teşhis Ve Tedavi Edilir?

Mide yanmasının sebeplerinden söz eden Uzm. Dr. Yıldırım Onur Ağır, “Mide yanması şikâyetine neden olan hastalık ve durumlar; gastrit, ilaç kullanımı, çölyak hastalığı, belirli gıdalara hassasiyet, ülser, fıtık, tütün ürünleri, alkol, mide kanseri olabilir. Bu durumlar haricinde; hazımsızlık, ülser, fıtık, mide kanseri, alkol, sigara ve tütün kullanımı da mide yanmasına neden olabilir. Mide yanması bir hastalık değil belirtisi olabileceğinden, öncelikle mide yanmasına sebep olan hastalık teşhis edilmelidir. Ayrıca midenin incelenmesi için endoskopi istenebilmektedir. Mide yanmasının nedenine göre diyetle desteklenen tedavi uygulanır” şeklinde konuştu.

Mide Yanması Nasıl Önlenir?

Mide yanmasına karşı alınabilecek önlemleri açıklayan Uzm. Dr. Yıldırım Onur Ağır, “Mide yanmasından korumak için; sigara ve alkol tüketmemek, az ve sık yemek yemek, yatma saatinden üç saat önce yemeği bırakmak, mideye zarar veren ilaçlardan ve gıdalardan uzak durmak, kafein tüketimini sınırlamak önemlidir. Sadece midenizin değil, genel sağlık için bu tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here