MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR VE FİDAN TEMİNİ

0
371

Günümüzde tarım, insanların gıda ihtiyaçlarını karşılamak için en gerekli olan sektörlerden en önemlisidir. Tarımın bir çok dalı bulunmaktadır. Tarım denilince ilk akla gelen bitki yetiştiriciliği olsa da hayvan yetiştiriciliği ve bakımı konusu da tarımın kapsamına girmektedir. Bitki yetiştiriciliği kısmında ise tarla bitkileri üretimi, bahçe bitkileri üretimi ve süs bitkileri üretimi dalları bulunmaktadır.

Bahçe bitkileri yetiştiriciliği kapsamında olan meyve ağaçlarının yetiştirilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan en önemlisi iklim ve toprak isteği olarak bilinmektedir. Üretimi yapılacak olan bitki, yetiştiricilik yapılacak olan bölgenin iklim ve toprağına uyumlu olmalıdır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde, zeytin, şeftali, muz gibi ılıman iklim bitkileri yetiştirilebilirken, İç Anadolu bölgesi gibi sert bir iklime sahip bölgelerde ise elma, armut, ayva gibi soğuğa dayanıklı bitkiler yetiştirilebilmektedir. Bunun yanında yetiştiricilik yapılacak olan arazinin yapısı da önemlidir. Örneğin arazi hakim rüzgar yönünde ise, ağaçların özellikle kış aylarında sert esen rüzgarlardan olumsuz etkilenmemeleri için araziye belli bir eğim verilmelidir. Ek olarak hakim rüzgar yönünün önüne geniş yapraklı ve boylu ağaçlar sık bir şekilde dikilirse ağaçlar sert rüzgarlardan korunmuş olurlar. Bir meyve üreticisinin dikkat etmesi gereken diğer bir önemli konu ise bahçede kullanılacak olan sulama yöntemidir. Bu noktada meyve üreticiliği için en sık tercih edilen sulama yöntemi damlama sulama yöntemidir. Bu yöntemde özel olarak üretilmiş delikli borular ağaç sıralarının diplerine yerleştirerek sulama yapılmaktadır. Damlama sulama yöntemi suyun tasarruflu kullanımı açısından da oldukça önemlidir. Meyve yetiştiriciliğinde arazi alanının etkin bir şekilde kullanımı önemli olsa da fidan dikimlerinin belirli aralıklarla yapılması da çok önemli bir noktadır. Fidan dikimleri kesinlikle sık aralıklarla yapılmamalıdır. Fidan dikimi sık bir şekilde yapıldığında ağaçlar büyüyünce dalları birbirine karışacak ve daha da önemlisi ağaç kökleri kendileri için yeterli besini bulamayacaklardır. Ağaçların budanması konusu da ağaçların veriminin artırılması açısından önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Yanlış budama ile gelecek yıl sürgün ve meyve verecek olan dallar kesileceğinden ağaçların verimi önemli oranda düşecektir.

Meyve yetiştiriciliği ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere www.e-fidancim.com adresinden ulaşabilmeniz de mümkündür. E-fidancim.comda bir çok bitki türünün yetişme koşulları hakkında bilgi verilmekle beraber, her türden aşılı ve sertifikalı meyve fidanı satışı da oldukça uygun fiyatlarla yapılmaktadır. Site üzerinde Türkiye’nin en geniş meyve fidanı, gül fidanı, çiçek tohumu ve seze tohumu yelpazesi bulunmakta olup site web üzerinde alanında en iyi olan bit e ticaret sitesidir.100 lira üzeri siparişlerde ücretsiz kargo seçeneği olan E-fidancim.com resmi facebook ve twitter hesabında müşterilerine her gün hediye fidan dağıtımı yapmakta, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara ücretsiz fidan gönderimi yaparak öğrencilerin doğaya olan sempatilerinin artmasını sağlamaktadır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here