Lokanta Masalarında Artık Tuz Yok!

0
117

İskenderun Belediyesinin girişimleri ile birlikte “Aşırı tuz kullanmanın zararları ve masalardan tuzlukların kaldırılması kampanyası” başlattıklarını söyleyen İskenderun Lokantacılar, Kebapçılar ve Pastacılar Odası Hidayet Şahinoğlu, halk sağlığı için başlatılan bu örnek uygulamaya tüm üyelerinin anlayış göstermelerini ve masalarda tuzluk bulundurmamasını istedi.

Konuyla ilgili olarak ilk açıklama Belediye Başkanı Yusuf Civelek’ten geldi. Toplumumuzda yapılan araştırmalara göre insanlardaki tansiyon yüksekliğinin diğer ülkelere oranla çok daha yüksek çıktığını ifade eden Belediye Başkanı Yusuf Civelek, “Yüksek tansiyon beraberinde bir çok hastalığı getirmektedir. Bu durum insanları maddi anlamda büyük külfete sokarken, insanları işinde de ediyor hatta yatalak bile yapabiliyor. Fazla tuz tüketimi de hiper tansiyonu tetikleyen en önemli etkendir. Bizde çağdaş bir ülke olarak insanların sağlıklı yaşamasını sağlamak için İskenderun Lokantacılar, Kebapçılar ve Pastacılar Odası başkanımız ile yaptığımız görüşmeler sonunda lokanta masalarından tuzları kaldırıyoruz. Lokanta masalarında tuz konulmayacak” dedi.

Sağlıklı Yaşayabilmesi İnsanın Kendi Elindedir

Oda Başkanı Hidayet Şahinoğlu da, bu uygulamanın faydalarına vurgu yaparak, başlatılan bu uygulama ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu; “Yapılan bilimsel çalışmalara göre günde 1 gram daha az tuz tüketilmesi, felçlerde %5, kalp krizlerinde %3 azalma sağlamaktadır. Günde 9 gram daha az tuz tüketilmesi ise felçlerde %34, kalp krizlerinde ise %24 azalma sağlamaktadır. Aşırı tuz kullanımında erkeklerde % 19,5 kadınlarda %22,5 hipertansiyon tespit edilmiştir. Bu bilimsel verilere göre bir insanın sağlıklı yaşayabilmesi insanın kendi elindedir. Bütün dünyada gereğinden fazla tuz tüketimine karşı alınan önlemler kapsamında Belediyemizle birlikte İskenderun halkının sağlığı için: Oda olarak ilçemizdeki tüm lokanta, restoran, kebapçı, dönerci vb. işyerlerimizde tuzlukların kaldırılması çalışmasını başlattık.

Bir doktor duyarlılığıyla hareket eden Belediye Başkanımız geçtiğimiz günlerde İskenderun Belediyesinin yemekhanesinden tuzlukları kaldırarak halk sağlığı için örnek bir uygulama başlatmıştı. Şimdi biz de İskenderun Lokantacılar Kebapçılar ve Pastacılar Odası olarak belediye başkanımızın halkın sağlığı için tuzlukların masalardan kaldırılması uygulamasını belediyemizle işbirliği içinde işyerlerimizde uygulayacağız.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here