Liderler Renkler ve Sistem (4)

0
66

Değerli okurlarım, liderlik konusunu, bildiğimiz ve elimizden geldiği kadarıyla açmaya, sizlere bilgiler sunmaya çalıştık. Son bir örnek vererek renklere ve sisteme geçelim. Günlük yaşamımızda sık-sık dolmuşa, otobüse biniyor, açık oturumlar izliyor ya da bazı panellere iştirak ediyoruz. O tür ortamlarda, tanımasanız bile bazı insanların yanında, pozitif enerji ile dolarsınız. Bazıları da,  hoyludur boyludur ama sizi iter adeta bir boşluğa sürükler. O nedenle, “lider sadece kişilere değil, kitleye de, topluma da pozitif enerji veren kişidir” diyoruz ve liderlik konusunu şimdilik kapatıyoruz.

Efendim, biz insanlar ve hele sporseverler oldukça enteresan insanlarızdır. Renk seçiminden zevklerimiz hiç bağdaşmaz. Evlerimizi badana ettirirken ya da boyatırken, genel olarak beyaz (badana için) plastik ve yağlı boyalarda ise, birazcık değişken olabiliyoruz. Bu renkler, bej, fildişi, açık sarı, balköpüğü renkleriyle evlerimizin güzel olduğuna inanıp mutlu olabiliyoruz.

Ancak, bütün günümüzün ve hatta ömrümüzün bile geçtiği ofislerimizde, iş yerlerimizde döşemelere ya da duvar renklerine hiç dikkat ediyor muyuz? Renkler orada çalışanların psikolojisini etkilemiyor mu? Hangi renkler konsantrasyonu yaratıcılığı sağlar? Hangi renkler dikkati dağıtır? Sadece renkler değil, mobilyaları yerleştirilmesi ve hatta dokuları bile çalışanları etkileyebiliyor. Nasıl etkilediği de zaman-zaman gürültü patırtı ile duyuluyor ya da kendini gösteriyor.

Örneğin, kırmızı renk inşaat açıcıdır. Restorantların önemli yerleri kırmızıdır. Tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır, aynı zamanda agresyon ve öfkeyi çağrıştırabilir. Ben kırmızıyı seviyorum ama iştahlı da sayılmam, agresif de değilimdir. Burada bir yanlışlık olabilir. Siyah asil bir renktir, Gücü, lüksü ve hırsı temsil eder. Fakat matemi çağrıştırır. İyi tarafı konsantrasyonu dağıtmaz. Burada renkleri sıraya koyup, özelliklerini sayacak değilim. Sadece, bazı sporseverlerin renk zevkini, onları kırmadan ve darıltmadan anlatabilmek için, sözü bu kadar dolaştırıp durdum.

Bir futbol takımının rengi, pembe ve fıstık yeşili. Bu takımın binlerce taraftarı var, Bu renklere hayranlar. Ne elbisesi olur ne de gömleği giyilir. O binlerce kişi sporsever, pembe-fıstıki yeşile hayranlar. Futbol çok ilginç ve garip zevklerle doldur. Yarın da sizleri 40-45 yıl gerilere götüreceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here