Liderler, Renkler ve Sistem (3)

0
47

Değerli okurlarım, lider kavramıyla iyice haşır-neşir olduk. Liderliği nasıl bir şeyse, insanın lider olacağı geliyor. Bu iş sabır işi… Günün birinde bize de liderlik teklif ederler. Kişiler öncelikle, kendi hal ve hareketlerini beğenip, bazı özelliklerinin farkına varıp kendisinin lideri olmalıdır. Daha sonra bazı şeyler, kendiliğinden değişebilir.

Bildiğiniz gibi, liderliğin çok aşamalı bir olduğundan söz etmişti… Bu kavramlara bir bakalım isterseniz. Öncelikle bireysel, takım ve kulüp, örgütsel, toplum ve kurumsal, gördüğünüz gibi, bir kulübün ya da bir kurumun lideri olmak, sadece oy çokluğuna dayanmıyor. Aslına bakarsanız oy çokluğu ile bir yerlere başkan (Lider) olunuyor olunmasına da, ondan sonra n’olacak? İcraatta ki başarı yüzdesi ne ile ölçülecek?

Yukarıda saydığım kavramların seviyeleri oldukça farklı. Her seviye ayrı bir yetenek gerektiriyor. O nedenle, kişi sahip olduğu özellikleri, yani yeteneğini bilmeli ve kendini bilerek ve isteyerek o yönde geliştirme çabası içinde olmalıdır. Kim olursak olalım, bir anda lider olunmaz, bunun da bir raconu vardır.

Her insanın doğuştan bir yeteneği ve liderlik özelliği vardır. Ancak bu tek başına yeterli olmaz. Çevresel faktörler önemli olduğu gibi, sahip olduğumuz özellikleri doğru alınan bir eğitimle de desteklersek başarıya biraz daha yaklaşmış oluruz.

Bir örnek verecek olursak, günümüzde başarılı olarak kabul edilen teknik direktörlerin, doğal olarak belli bir düzeyde futbol yaşamları vardı ama özellikle o kişiler ünlü hocaların yanında eğitim gördüler. Yani, çıraklıktan ustalığa giden yolda yaşadıkları deneyimin çok değerli olduğunu ve tecrübe ile yoğrulduklarını söylemeye çalışıyorum.

Ayrıca, liderliğe soyunan kişilerin, çevrelerinde liderlik özelliklerine sahip birileri varsa, onları kendilerine örnek almalarının da hiçbir sakıncası yoktur. Hasbelkader lider olanlar, daha iyi bir ustanın yanında çalışırlarsa, daha iyi bir usta olmayı öğrenirler. Şu aşamada, iyi bir ustayı örnek almaları da yeterlidir.

Lider olmak, sadece o koltuğa oturmak demek değildir. Liderlik özelliğinin gelişmesi bir anda olmaz, zamana ihtiyaç vardır. Lider kişiler, sadece kendilerine değil, çevresine de fayda sağlar. Zaten temel amaç topluma faydalı olmaktır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here