Liderler, Renkler ve Sistem (2)

0
37

Değerli okurlarım, dünkü sayımızda sporda ve özel yaşamımızda, kendisine lider denilen kişilerde ve ona yardım edenlerde, olması gereken vasıfları kendime göre sizlere sunmaya çalıştım. Hiç kimseye ne mesajımız oldu, ne de gönderme yaptık. Kendi üslubumuzla birçok konuları harmanlayarak futbolla örtüştürdük.

Liderlerin de renkleri vardır ama biz renklerini sonraya bırakıp liderin ve liderliğin öneminden söz edelim. Lider olmak, üstün özellikler ister. Her hangi bir idareciyle aynı kefeye koyamazsınız. O yaratıcıdır, dingindir ve rengi tektir. Leydi okulunu duyduk ama lider yetiştiren bir eğitim kurumu daha duyulmadı, duyulacağını hiç sanmıyorum…

Lider kavramına neden taktığıma gelince; Muhtemelen lider olmayı amaçlayan kişiler olabilir, durup dururken zor durumda kalmamaları için, karınca kararınca bildiklerimizi anlatmaya ve de uyarmaya çalışıyorum.

Efendim, fikirleri, başarısı, yarattığı farkla, bulunduğu toplumu zaafa uğratmadan yücelten, peşinden koşulan, özellikli insanlar liderdir.

Güncel bir örnekle yolumuza devam edelim… Futbol takımlarımızın başkanları da birer liderdir. Hasbelkader seçilmiş olsa bile, bazı icraatları söz konusudur. Başkan ya da lider olan kişi, iyi bir izleyici, iyi bir dinleyici, çevresini tanıyan, isabetli kararlar veren, çevresinin güvenini kazanmış kişilikli bir insandır.

Ayrıca zaman-zaman belirsizlik içinde de bulunabilir, buna katlanmalı ve kendisine bir çıkış yolu üretmeli, yeni yollar aramalıdır. Bunun için de, cesaret ve kararlılık özelliklerine sahip olmalı. Her koşulda, havalara girmeden, soru sorabilmeli ve cevaplarına da sıcak bakabilmelidir. İçinde bulunduğu durumu anlamaya çalışmalıdır.

Bulunduğu kurumun geçmişini bilmeli ama o geçmişe esir olmadan geleceğin planlarını yapabilmelidir. Müsabaka esnasında teknik direktörlerin oyunu okuyabilmeleri gibi, kulüp başkanları da geleceği görebilme özelliğine sahip olmalıdır. Yani bir bakıma, olumlu yönde; geleceğin senaryosunu yazabilmelidir…

Kulüp başkanları (liderler) çok yönlü insanlardır. Gerçi, öyle insanları bulmak, bulabilmek zor da, mevcut olanlarla idare etmeye çalışıyoruz. Sözümüzü dinleyenler çıkarsa, seviniriz!

Liderlik çok aşamalı bir kavramdır. Sadece o koltuğu işgal edenlere lider denmez. Bazı aşamaları çözümleyerek, kendisine, kulübüne ve sporseverlere faydalı duruma gelmelidir. Kulüp başkanlığının aşamalarından söz ettim ya. Onları da bildiğim kadarıyla yarın sizlere sunmaya çalışacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here