Kültür Mirasımıza Bir Katkı Daha

0
111

kışla abdullah cami1Restore Edilen Hacı Abdullah Camii’nin Açılışı Gerçekleştirildi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kısa bir süre önce restore edilen Yayladağı ilçesi Kışlak beldesindeki tarihi Hacı Abdullah Camii’nin açılışına katıldı. Hafta sonu gerçekleşen açılışa; Bakan Ergin’in yanı sıra Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu ve Adem Yeşildal, MKÜ Rektörü Salih Güder, ilçe ve belde belediye başkanları, il müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Adalet Bakanı Ergin açılışta yaptığı konuşmada, miras bırakılmış eserleri yeniden restore etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Gönüllerimizi ferahlatan, manevi huzur veren bir faaliyeti beraberce tamamlayarak hizmete açmanın hazzını yaşıyoruz.” dedi. Beş yıl süresince Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün avukatlığını yaptığını hatırlatan Bakan Ergin, “Ecdadımızın yapıp bizlere bırakmış olduğu tarihi eserlerin hakkını, hukukunu korumak için Hatay ve Kahramanmaraş’ta 5 yıl mesai harcadım ama gittiğimiz her yerde yüreğimiz parçalandı. Ecdadımızın bize emanet ettiği tarihi değerler boynu bükük vaziyetteydi. Şimdi Türkiye’nin her köşesinde bu şekilde yapılmış hanlar, hamamlar, kervansaraylar, camiler, bedestenler gibi bize miras bırakılmış eserleri yeniden restore etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Bakan Ergin, sadece bu camiyi değil, Hatay’ın her köşesinde boynu bükük kalmış tarihi mirasımızı ayağa kaldırmakla meşgul olduklarını belirterek; “Habib-i Neccar Camii restore edilmişti, etrafını açtık, yanı başındaki yapıları kamulaştırdık. Payas’ta Sokollu Külliyesi’nin, Antakya’da komple tarihi Antakya evlerinin restorasyonu seri şekilde yapılıyor. Artık Hatayımızda nerede tarihi bir doku varsa buranın deyimiyle kına kaşığı gibi olacak” diye konuştu.

kışla abdullah cami2

Vali Lekesiz de, yüzyıllardır medeniyet yürüyüşümüz içerisinde dedelerimizin hayatın hemen her alanına dair çok güzel eserler meydana getirdiklerini hatırlatarak; “Bunlar bizim kimliğimizin parçası. Bu kültür varlıklarının her biri bir birikim ve tecrübe sonucunda ortaya çıkıyor. İtiraf etmek gerekir ki, kültür varlıklarımızın pek çoğu yüzyılların yorgunluğu ile dizleri üzerine çökmüş vaziyetteydi. Son yıllarda bunlara ülkemiz genelinde el atıldığını ve her birinin bir-bir ayağa kaldırıldığını görmek hepimizi mutlu ediyor” dedi.

Gelecekle ilgili kaygısı olan her bireyin ve her toplumun geçmişinden vazgeçemeyeceğini vurgulayan Lekesiz; “Çünkü biz biliyoruz ki, geçmiş geleceğin şekillenmesine yarayan en büyük hazinedir. O halde kültür varlıklarımıza, geçmişe sahip çıkmak bir milli görev olmanın ötesinde insani bir sorumluluktur. Açılışını yapacağımız camii de bu önemli kültür varlıklarımızdan bir tanesidir. Beldemize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Camilerimizin; herkesin ilahi divanda eşit olarak durduğu, birlik ve beraberliğin, dayanışmanın, kaynaşmanın pek çok erdemin öğretildiği önemli mekânlar olduğunu vurgulayan Lekesiz; “Yunus Emre’nin -ilim ilim bilmektir, ,ilim kendi bilmektir, sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır- dediği gibi insanoğlunun kendisini bilmesini öğrenmesine çok ciddi katkılarda bulunan önemli mekanlardan bir tanesidir. Gerek tarihi camiinin beldeye kazandırılmasında gerekse ilimizi ilgilendiren diğer hizmetlerde emeği geçen Sayın Bakanımıza, ilimiz Milletvekillerine, İl Özel İdaresi Meclis Başkanı ve üyelerine, Genel Sekreterine, Kışlak Belediye Başkanı’na ve Kışlak halkına teşekkür ederim” dedi.

Cami hakkında bilgi veren Kışlak Belediye Başkanı Mehmet Ali Yarar da, konuşmaların ardından Bakan Ergin’e ve Vali Lekesiz’e katkılarından dolayı plaket takdim etti. Açılışta İl Müftülüğü İlahiyat Korosu da ilahiler ve dualar okudu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here