Köy Çocukları Avrupa Yolunda

0
252

suçıkağı köyü1Bundan 30 yıl öncesine kadar erkek çocuklarının ilkokuldan sonra köyde çoban ya da sanayide tamirci çırağı olduğu, kız çocuklarının ise tarlaya tarım işçisi olarak gönderildiği İskenderun’un Suçıkağı (Sakıt) köyünün çocukları artık Avrupa yolunda. Okullaşma oranının hızla artığı Suçıkağı Köyü’nde öğrenciler artık proje hazırlayarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gidiyor. Tüm giderleri Avrupa Komisyonu tarafından karşılanan Comenius Projesi kapsamında, AB ülkelerinin öğrencileri de Suçıkağı Köyü’ne geliyor.

Türkiye koordinatörlüğünü Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Hanefi Zobar’ın üstlendiği “Türk ve Litvanyalı Öğrenciler Kültürel Halı Dokuyor” projesinin Avrupa Komisyonu ve Türk Ulusal Ajansı tarafından onaylanmasının ardından, 13 yedinci sınıf öğrencisi Litvanya’ya uçtu. Öğrenciler, Litvanca’da ‘yağmur’ anlamına gelen ‘yağmur ülkesi’ne yanlarında arkadaşlarına ve ailelerine vermek üzere Hatay’ın yerel kültürüne özgü hediyeler götürdüler.

Kuzey Avrupa ülkesi Litvanya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda proje hakkında bilgi veren Hanefi Zobar; “Projemizin amacı öğrencilerimiz ve kurumlarımız arasında işbirliği ile öğrenciler arasında kültürel farkındalığı arttırmak ve iletişim yoluyla aslında farklı olduğunu düşündüğümüz kültürlerin birbirlerine ne kadar  benzer olduğunu göstermek. Projemizin iki yıl sürecek aktivite programı boyunca öğrencilerimize önce Türkçe ve Litvanca dersi verilecek daha sonra dil öğrenimi, yerel danslar, yemek tarifleri, milli ve dini bayramlar, çağdaş çocuk edebiyatı ile desteklenecek. Bu amaçla Suçıkağı Köyü Ortaokulu’ndan 13 öğrencimizle 12 gün süreyle Litvanya’yı ziyaret ediyoruz” diye konuştu.

Litvanyalı Öğretmenler Havaalanında Karşıladı

Litvanya’nın başkenti Vilnus’a inen öğrencileri projenin Litvanya Koordinatörü Loreta Vaiciuliene ve Litvanyalı öğretmenler karşıladı. Öğrenciler daha sonra, Girkalnis Kasabası’na giderek onların gelişini yağmur altında bekleyen ailelerle buluştu.

Suçıkağı Köyü’nden gelen öğrenci ve öğretmenler, Litvanyalı öğrencilerle birlikte Türk Konsolosluğu’nu ziyaret etti. Öğrencileri Litvanya Konsolosluk Müsteşarı Zeynep Savaş Suca karşıladı. Konsolosluğun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Suca, bu tür projelerin uzaktaki kültürleri birbirine yakınlaştırdığını ve kültürel birlikteliğe katkı sağladığını vurguladı. Türkiye’den götürülen hediyelerin takdiminin ardından, Hatay mutfağına özgü lezzetler sunuldu.

Türk ve Litvanyalı öğrenciler, Litvanya Meclisi’ni de ziyaret etti. Milletvekili Gintautas Mikolaitis, Meclis önünde karşıladığı heyete Meclis hakkında detaylı bilgi verdi. Daha sonra alınan özel izinle Meclis’in tüm bölümleri gezildi. Meclis gezisi sırasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gibi Türk devlet adamlarının fotoğraflarını da gören öğrenciler heyecanlandı.

suçıkağı köyü2

Litvanya’da Anneler Günü ile Babalar Günü arasında kutlanan Aile Günü münasebetiyle, Türk öğrencilerin konuk olduğu okulda program düzenlendi. Bu programda öğrenciler Hatay yöresi başta olmak üzere Türk halk oyunlarından örnekler sergilediler. Litvanyalı aileler, yöresel kıyafetler içindeki öğrencilerle Delilo oyunu sırasında tempo tuttu.

Öğrenciler, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Karayit Türklerinin yaşadığı bölgeyi de ziyaret etti. Müzelerini ve evlerini gezdiler. Yarı Türkçe yarı Litvanca konuşan Karayit Türkleri ile sohbet ederek bilgi alışverişinde bulundular. Yaklaşık 600 yıl önce Litvanya’ya gelen Karayit Türklerinin kültürlerini korudukları görüldü.

Litvanya projesini başarıyla tamamlayan ve akranlarıyla kolaylıkla iletişim kuran Suçıkağı Köyü çocuklarının dil sorununu nasıl çözdükleriyle ilgili bir açıklama yapan Hanefi Zobar, projenin Litvanya Koordinatörü Loreta Vaiciuliene, Türkiye’ye iki kez ziyarette bulunup çocuklara 40 saat ders verdiğini kaydetti. Ayrıca çocuklar için 60 sayfalık Litvanyaca-Türkçe-İngilizce sözlük hazırlandığını ifade eden Zobar; “Bu sayede hem İngilizceleri gelişti hem de Litvancaları. Proje sınıfı Litvanca posterler ve kelimelerle donatıldı. Köy sokaklarında Litvanca konuşuldu” dedi.

Litvanyalı çocukların Türkçe öğrenmeleri için ise Hanefi Zobar’ın, Litvanya’ya iki kez gidip 40 saat Türkçe kursu verdiği ve Avrupa Dil Günü’nde, okulda gün boyu Türkçe müzikler yayınlandığı belirtildi.

Litvanyalı Öğrenciler Bu Köyde Yaşayacak

Litvanya’da ailelerin yanına yerleştirilen öğrenciler, projenin tamamlanmasının ardından yeniden Türkiye’ye döndü. Ekim ayının ilk haftası Suçıkağı Köyü’ne gelecek olan Litvanyalı çocuklar da, köyde yaşayan öğrencilerin evlerine yerleşecek. Hem eğitim görecek hem de köy hayatını yaşayarak sıra dışı anılarla ülkelerine dönecekler.

Litvanya’dan mutlu haberlerle dönen Suçıkağı Köyü’nün bir önceki projesi ise Romanya ile gerçekleşti. Suçıkağı Köyü çocukları şimdi de Erasmus Programı kapsamında başvurusu yapılan, Türkiye, Litvanya, Danimarka, Polonya, Romanya ortaklığıyla gerçekleşecek olan “Avrupa Kitap Okuyor” projesi için çalışıyor. Proje, Avrupa Komisyonu ve Türk Ulusal Ajansı tarafından destek görürse 2 yıl boyunca okullarda kitap okumaya yönelik sıra dışı çalışmalar yapılacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here