Kılınç; “Kadın Erkek Hep Birlikte Sesimizi Yükselteceğiz”

0
28

CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Nurhayat Kılınç; “Kadın Erkek Hep Birlikte Sesimizi Yükselteceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun İlçe Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açılamada; “Kadın erkek hep birlikte sesimizi yükselteceğiz” dedi.

Tüm Türkiye’de eş zamanlı yapılan açıklamada, İstanbul Sözleşmesinin önemine vurgu yapan CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Nurhayat Kılınç, Mirabel kardeşlerin yaşadıklarını anlattı.

Katledilen kadınların isimlerini tek tek saymanın günler süreceğini kaydeden Kılınç; “Bu kadınlar sayı değildi, hayatın ta kendisiydi. Anne, evlat, abla, kız kardeş, arkadaş, öğretmen, doktor, mühendis, hemşire, karşı komşu… Yaşamdan koparılan kadınların arasında gözü yaşlı anneler, babalar, çocuklar kaldı” dedi.

Ülkede yaşayan kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkı için direndiğini belirten Kılınç; “AKP’nin iktidara geldiği 2022 yılından bu yana kadın cinayetlerinin sistematik olarak attı. Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu’nun verilerine göre, 2002 yılında 66 kadın cinayeti işlenirken, 2021 yılında 217’si şüpheli olmak üzere 497 kadın hayattan koparıldı. 1 Ocak 2022 ile 1 Kasım 2022 arasında ise 202’si şüpheli olmak üzere en az 482 kadın öldürüldü. Şüpheli kadın cinayeti yoktur, etkin yürütülmeyen soruşturmalar vardır” dedi.

Kadınları korumayan, şiddeti tolere edilebilir bulan, öldürülen kadınları sadece sayı olarak nitelendiren zihniyete bir kez daha seslendiklerini söyleyen Nurhayat Kılınç; “Her kadın bir hayattır. Kadın cinayetleri politiktir. Kadınların can simidi İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. İktidara geldiğimizde genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun söz verdiği gibi 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesini yeniden yürürlüğe koyacağız. İki yıl önce İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini hayata geçirdik. Genel merkezimizde ‘Alo Şiddet’ hattı kurduk. ‘YaşamHak’ projemiz aracılığıyla 4448285 numaralı hattı arayan tüm şiddet mağduru kadın ve çocuklar, 7/24 ücretsiz destek hizmeti verdik, vermeye de devam ediyoruz. YaşamHak projemiz kapsamında bugüne kadar binlerce kadının hayatına birebir dokunduk. 81 ilde 129 gönüllü avukat ekibi kurduk. Bu sürede 1.135 kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarını takip ettik. Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, barolar ve yerel yönetimlerle 125 protokol imzaladık” şeklinde konuştu.

İktidara geldiklerinde yol haritalarının hazır olduğunu anlatan CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Nurhayat Kılınç; “Kadını güçlendirecek eşitlikçi politikaları derhal uygulamaya koyacağız. Bizlere ülkemizin ve partimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten kalan büyük bir mücadele mirası var. Hiçbirimiz eşitlik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bugün sokaklara çıkarken, haklarımızı ve demokrasiyi savunmak için orada olacağız, kadın erkek hep birlikte sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here