Kayıplar ve Hasarlar Azaltılabilir!

0
73

mkü-deprem2. Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı MKÜ’de Başladı

Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği tarafından düzenlenen ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “2. Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı”nın açılışı Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı.

Açılışa MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Hatay Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı İzzet Kakil, Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Kurucu Başkanı ve Uluslararası Deprem Mühendisliği Birliği Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan’ın yanı sıra yurt içi ve yurt dışından çok sayıda deprem uzmanı katıldı.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder açılışta yaptığı konuşmada depremlerin önemli bir doğa olayı olduğunu, dünyanın önemli bir kısmında ciddi anlamda önemsendiğini, ancak depremsiz geçen sürelerde ise unutulan ya da unutulmaya yüz tutan afetler olduğunu dile getirdi. Rektör Güder, insan doğasının, deprem gibi yaşamın her anına çok yönlü olarak olumsuz etki yapan tüm doğa olaylarına hızlı ve aşırı tepki verdiğini, ancak olmadığı zamanlarda bu olumsuzluğu kısa sürede unuttuğunu ifade etti.

Depremlerin önceden tahmin edilemeyen doğa olayları olduğunu söyleyen Güder; “Depremlerin önlenemeyeceği, buna karşılık planlama ve mühendislik araçlarının devreye sokulmasıyla ortaya çıkabilecek hasarların ve kayıpların azaltılabileceği son yıllarda yapılan pek çok bilimsel çalışmada devamlı altı çizilen husus olmuştur” diye konuştu.

Rektör Güder, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinin 2 yıl önce yaptıkları girişim ile Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği’nin bir bilimsel etkinliği olan Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı’nın üniversitelerinde düzenlenmesinin uygun görüldüğünü söyledi.

2. Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mehmet Cemal Geneş konferansın, deprem bilimcilerini buluşturma gibi bir özelliği olduğunun altını çizerek, konferansın her ne kadar ulusal bir konferans özelliği taşımasına rağmen katılımlarla birlikte uluslararası bir konferans olma yolunda ilerlemeye başladığını vurguladı.

Yine konferansın konuşmacılarından olan Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu ise dernekleriyle ilgili bilgiler vererek Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği’nin çok çeşitli alanlarda çalışan araştırmacıları ve uygulamacıları içinde barındıran şemsiye bir kuruluş olduğunu söyledi.

25-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı’nda paralel oturumlar düzenlenerek sunuşlar ve tartışmalar gerçekleşiyor. 50 kuruluşun yer aldığı konferansın ana temalarını ise Yer Bilimleri, Mühendislik Sismolojisi, Deprem Mühendisliği ve Kentsel Riskler ve Afet Yönetimi oluşturuyor.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here