Kara; “İklim Sistemi Hızla Değişmektedir!”

0
16

Uzun yıllar İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanlığı görevini başarıyla yürütmüş olan CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırı Kara, iklim değişikliği ve iklim değişikliğinin tetiklediği doğal afetler konusunda uyarılarda bulundu.

Son günlerde yaşanan sel baskınlarına değinen Kara; “İklim değişikliği ve iklim değişikliğinin tetiklediği doğal afetler dünyayı hiçbir karasal ve denizel alanın güvenli olmadığı yeni bir döneme sokmuştur. Küçük mavi gezegen artık eski mavi gezegen değildir. Afyonkarahisar ve Denizli’de etkili yağışın ardından yaşanan sel baskınları taşan derelerin de etkisiyle birçok kırsal mahallelerimizde zarara sebep olmuş, tarım arazileri ve ahırlar sular altında kalmıştır” dedi.

Harekete geçilmezse iklim değişikliğiyle şiddetlenen selin, altyapımız ve sağlığımız üzerinde olumsuz etkilerini arttırarak devam ettireceğini vurgulayan Kara; “Küresel iklim krizine karşı en hassas bölgelerden olan ülkemizde; sıcaklık artışı, hava olaylarındaki ani değişiklikler, sıcak hava dalgalanmaları, yoğun yağış sebebiyle meydana gelen su baskınları, orman yangınlarında artış, kuraklık ve buna bağlı olarak biyolojik çeşitlilikte azalma ve tarımsal verim kaybı olarak hissedilmektedir. Harekete geçilmezse iklim değişikliğiyle şiddetlenen sel, altyapımız ve sağlığımız üzerinde olumsuz etkilerini arttırarak devam ettirecektir.

Aşırı yağış ve ani meteorolojik hava olaylarını yaşadığımız yüzyıl boyunca ve önümüzdeki süreçte de bilim insanlarının belirttiği üzere (sıcaklıklarla birlikte) artacağı ve tarihsel ortalamanın üzerine çıkacağı malumdur. Çevre ve iklim dostu uygulamaların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi konusunda son virajdayız, her birimiz taşın altına elini koymalı ve siyasi tercihlerimizi ve iklim politikalarının gözden geçirilmesi zorunluluktur. Yağıştan zarar gören tüm vatandaşlarımıza, esnafımıza ve mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here