Kara; “Engellilerin Önündeki En Büyük Engel Engelsizler Olmamalıdır”

0
125

nermin yıldırım kara5İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Engellilerin Önündeki En Büyük Engel Engelsizler Olmamalıdır

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurlu Başkanı Nermin Yıldırım Kara, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29’unun yani 8,5 milyon kişinin engelli olduğunu hatırlatan Kara, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü’nün, engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla her yerde çeşitli etkinliklerle değerlendirildiğini vurguladı.

Engellilerin sadece bir gün gündeme getirilmemesi gerektiğini ifade eden Kara; “Engellilere sağlık imkânları, A’dan Z’ye kadar eğitimle alâkalı donanımların sağlanması, topluma kazandırılması insani görevlerimiz arasında olmalıdır. Nasıl ki insanlar yaşadıkça sorunları da artıyorsa, aynı sorunlar engelli vatandaşlarımız için de geçerli olacağından, ‘Çağdaş Yaşam’ neyi gerektiriyorsa yasa ve düzenlemeler de ona göre gündeme uygun olmalıdır. Toplumumuzda engelliler toplumsal hayatta birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bozuk ve engebeli yaya yolları, üst ve alt geçitlerde engelliler için yol olmaması, standart seviyede rampaların olmaması, kaldırım üzerlerinde yanlış dikilmiş ağaçlar, toplu taşıma araçlarında yetersiz yükseklik, durakta engelli vatandaşlar için yer olmaması, otobüslerde basamak bulunmamasıdır.

Engellilerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir diğeri de ayrımcılığa uğramadır. Tüm bu sorunlar, sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Engelliler için kamunun yanı sıra yerel yönetimler, üniversiteler, ilgili dernek ve vakıflar gibi sivil toplum kuruluşları tarafından da ilgili mevzuat gereği iyileştirme politikaları ivedilikle uygulanmalıdır. Yani engellilerin önündeki en büyük engel Engelsizler olmamalıdır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here