Kara; “Bu Ülkede, Gelecek, Kadınlar ile Gelecek”

0
90

çkd açıklama1İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Bu Ülkede, Gelecek, Kadınlar ile Gelecek”

5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı tanınmasının 81. yıldönümü nedeniyle dernek binasında bir açıklama yapan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Bu ülkede, gelecek, kadınlar ile gelecek” dedi.

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinden birisi olduğunu vurgulayan Kara; “1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı, 5 Aralık 1934 tarihinde Anayasada yapılan değişiklik ile de Milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. Eski Türk Devletlerinde aile hayatında, devlet yönetiminde ve miras hukukunda erkeklerle eşit haklara sahip olan Türk kadını, Osmanlı Devleti yönetiminde birçok sosyal, kültürel ve siyasi haktan mahrum bırakılmıştır. Nüfus sayımına bile dahil edilmeyen Türk kadını evlenme, boşanma, miras işlerinde hep ikinci planda kalmıştır. Devlet memuru da olamayan Türk kadını ancak çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan düzenlemelerle seçme, seçilme hakkı başta olmak üzere birçok hakka sahip olmuştur.

1934 yılında kadınlara tanınan bu haklar zamansal ve hukuksal açıdan bir devrim niteliğinde olmasına ve Atatürk’ün önderliğinde Türkiye’nin örnek aldığı birçok Avrupa ülkesinden önce gerçekleşmesine rağmen çok partili dönemlerimizde bu hakkın kullanılması gerilerde kalmıştır. Türkiye’de 1980 sonrası iktidarların dini siyasete alet etme çabaları sonucu  kadınları geri plana itme uygulamaları hız kazanmıştır” dedi.

Kadınların kendi kaderleri ve ülkenin kaderiyle ilgili söz sahibi olabilmelerinin yolunun siyaset yapmaktan geçtiğini kaydeden Kara; “Kuşkusuz biçimsel temsiliyet önemlidir. Ancak gerçek anlamda bir temsiliyetten söz edebilmek kadınların kendi gereksinimlerini formüle edip politikleştirebilecekleri düzenlemelerin varlığı gereklidir. İşte bu nedenle kadınlar, siyasette ve karar verme mekanizmalarında yerel ve genel örgütlenmelerde daha aktif rol almalı, kadın sorunlarından haberdar olmalı, toplumun her gündemine kafa yoran bireyler olarak TBMM’de, yerel yönetimlerde ve sivil toplum örgütlerinde yer almalıdırlar.  Biz Kadınlar bir kez daha Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü şükran ve minnet ile anıyoruz. Bu ülkede, gelecek, kadınlar ile gelecek” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here