Kaçak

0
78

Yasalara, kurallara uymayarak gümrük harcı ve vergi ödememek için yasa dışı yollarla ülkeye gizlice sokulan veya yurt dışına çıkarılan mal… “KAÇAK” genel anlamda bu şekilde tanımlanıyor. Kayıt dışı haksız kazanç, haksız rekabet, haksız ticaret!

“KAÇAK”ın yabancısı değiliz. Toplum olarak aşıtlık, artık olağan sayılıyor kaçakçılık. Basında hemen-hemen her gün “kaçaksız” haberlere rastlamamak bir mucize… Kaynağı kurutulacağı yerde, aksine giderek artıyor… Neyimiz “kaçak” değil ki? Nereye baksan karşımıza “kaçak” çıkıyor. Ortalıkta korkusuzca dolaşabiliyor bu illet. Hayatımız “kaçak”la içli dışlı olmuş. Hangi taşı kaldırsan değişik türlerden su gibi, petrol gibi “kaçak” fışkırıyor.

Yiyecekten içeceğe, altından pırlantaya, cep telefonundan çeşitli elektronik eşyalara, alkollü içeceklerden sigaraya, kahveden çaya, şekerden ilaca, akaryakıttan oto yedek parçalarına, etten köpek mamasına kadar ülkemiz uçtan uca “kaçak”la işgal edilmiş sanki.

“Kaçak” yerli ve yabancı “uyruklu” olmak üzere iki bölüme ayrılıyor.

Yerli “kaçak”tan örnekler:

Vergi kaçağı, gaz kaçağı, evlilikler kaçak (nikahsız) dolayısıyla bu evliliklerden doğan çocuklar kaçak, sigortasız çalıştırılan işçiler kaçak, seçimlerde başkalarının yerine kullanılan oylar kaçak, elektrik ve su kullanımı kaçak, siyasette bile kaçak güreşenlere tanık oluyoruz, sınavlar öncesi çalıntı sorular kaçak…

Ülkemizde yetişen bitki ve hayvan türleri (biyo kaçak) ve tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılması… Bir şekilde çeşitli yollarla Türkiye üzerinden diğer ülkelere yapılan insan kaçakçılığı…

“Bakü-Ceyhan” boru hattından esinlenerek, 5-6 kilometre uzunluğunda döşenen ince borularla yurda sokulan kaçak akaryakıt “özel” sevkiyatı…

Emniyet güçlerinin çabaları gözden kaçırılmamalıdır. Bu kadar çok “kaçak” ortaya çıkarılmasına rağmen, tükenmek nedir bilmiyor.

“Kaçak” haddini fazlasıyla aşmış, vücuda yayılmış kronik bir hastalık görüntüsü vermektedir. Yolsuzluk ekonomisinin bir ayağı olan kaçakçılık sektörü, diz boyunu aşmış durumdadır. Vergi kaybı, milyarlarca dolardan bahsedilmektedir.

“KAÇAK” refahı, ilerlemeyi ve kalkınmayı engelleyen çıbanbaşıdır, milli faciadır. Ekonomik zararların haddi hesabı yoktur. Bu gidişle “kaçak” sıfırlanmadıkça “kaçık” duruma düşeceğiz.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here