İTSO’dan ‘Grev’ Hassasiyeti!

0
51

itso açıklama1Yılmaz; “Sendika ve Yönetimin Müşterek Kazanımlarla Buluşması Temennimizdir”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, toplu iş sözleşme görüşmelerinin olumsuzlukla sonuçlanması, akabinde İsdemir’de 15 Temmuz 2013 tarihinde başlayan ve halen devam eden grev sürecini, hassasiyetle takip ettiklerini belirtti.

Konuyla ilgili açıklamasında İsdemir’le birlikte MMK’da alınan grev kararının, demir-çelik sektöründeki üretimi durma noktasına getirdiği, bunun yanında bölge ekonomisini de aynı paralelde etkilediği şeklinde değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, sendika ve yönetimlerin müşterek kazanımlarda buluşması temennisinde bulundu.

Bölge ekonomisinin risk altında olduğuna da işaret eden Başkan Levent Yılmaz; “Ülke ve bölge ekonomisine çok önemli katkısı olan, Türkiye’nin uzun ürün üretim kapasitesine göre en büyük entegre demir ve çelik fabrikası konumundaki İsdemir’de, 1989 yılında 137, 1994 yılında ise 33 gün süren grevler yaşanmıştı. Bu grevlere tanık olanlar, durumun ciddiyetini çok daha iyi tahayyül edebilirler.

İsdemir’in yanı sıra, MMK Metalürji işletmesinde 1560 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşme görüşmelerinin de çıkmaza girmesiyle alınan grev kararı, demir-çelik sektöründeki üretimi durma noktasına getirdiği gibi, bölge ekonomisini de aynı paralelde etkilemiştir. Ortadoğu ülkelerindeki karmaşanın yansımasıyla darboğaza giren bölge ekonomisi, demir-çelik sektöründeki grevlerle, ciddi bir risk altına girmiştir.

Grev Piyasaya Olumsuz Yansıyor!

İsdemir ve MMK’da devam eden grevin piyasaya olumsuz yansımaları gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Bu iki işletmemizin mamullerini hammadde olarak kullanan sadece bölgede 100’ün üzerinde  işletme yer almakta ve bu işletmeler tedarikçileri ve çalışanları ile beraber bu sıkıntıyı İsdemir ve MMK ile paylaşmak durumundadır. Her kesimden esnaf tedirgin bir bekleyiş içerisine girmiştir. Grevdeki işçinin esnafa borcunu ödeyememesi zincirleme reaksiyonlar oluşturur. Esnaf toptancıya, toptancı tedarikçiye olan ödemelerini aksatırsa, bölge ekonomisi büyük zarar görür. Önümüzde Ramazan Bayramı var. Grevin devam etmesi gerek esnafın, gerekse grevdeki işçilerin ve ailelerinin beklentilerini hüsrana uğratır. Daralan piyasa herkesi mutsuz eder. Bizler, bunların hiç birinin olmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Alın terinin ve sermayenin heba olmasının ortak nokta olması gerektiğine de işaret eden Yılmaz; “Bir tarafta hak arayışı içerisinde olan emekçiler, diğer tarafta bacası tütmeyen fabrikalar. Her iki sorunun buluştuğu ortak nokta, alın terinin ve sermayenin heba olmasıdır. Mübarek Ramazan Bayramı arifesinde işçiyi temsilen Çelik-İş sendikası yönetimi ile muhatabı İSDEMİR yönetiminin müşterek kazanımlarda buluşması en büyük temennimizdir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here