İTSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

0
31

Yılmaz; “Pandemi Sürecinin Sona Ermesiyle, Rakamlarımız Yeniden Yükselişe Geçecektir”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO)’nda, Coronavirüs (Covid-19)  tedbirleri dikkate alınarak video konferans yöntemiyle  Şubat ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeterli çoğunluğun sağlandığı Olağan Meclis Toplantısı, İTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Tuncay Paşaoğlu Başkanlığında yapıldı.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Şubat ayı meclis toplantısında, ülke ve bölge ekonomisi ile pandemi süreci konuları görüşüldü.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz meclis oturumunda yaptığı konuşmasında; “Pandemi yaklaşık 1 senedir en önemli gündemimizi oluşturuyor. Sağlık sisteminde yaşanan güçlükler ve sosyal yaşantının sekteye uğraması derken, ekonomideki etkileri de yakından takip ediyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ülkemizin dış ticaret verileri açıklandı. 2020 yıl toplamı itibariyle, ülkemizden 169,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, yılın aynı döneminde 219,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirilmiştir. Bir önceki yıla göre ihracat miktarı %6,3 oranında azalırken, ithalat miktarı ise %4,3 oranında artış göstermiştir. 2020 yılında ülkemizin dış ticaret hacmi 389 milyar dolar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %77,2 civarında gerçekleşmiştir.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Ocak ayı dış ticaret verileri incelendiğinde, ülkemizin 2021 yılı ocak ayı ihracat rakamlarının, 2020 yılı Ocak ayına göre %2,46 oranında arttığı, ithalat rakamlarının ise %5,63 oranında azaldığı görülmektedir.

TÜİK Genel Ticaret Sistemi dış ticaret verileri kapsamında incelendiğinde; 2021 yılının Ocak ayında 2020 yılının Ocak ayına göre kir kıyaslama yapmak gerekirse; İhracat, % 2,46 artarak 15 milyar 48 milyon dolar, İthalat, % 5,63 azalarak 18 milyar 123 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, % 2,12 azalarak 33 milyar 171 milyon dolar ve ihracatın ithalatı karşılama oranı ise; %83 olarak gerçekleşmiştir.

Hatay özelindeki dış ticaret rakamlarından bahsetmek gerekirse, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre, Hataylı firmalar tarafından 2020 yılında Hatay’dan 3,73 Milyar dolarlık ithalat yapılırken, yılın aynı döneminde ise ilimizden 2,66 Milyar dolarlık ihracat gerçekleştiği görülmektedir.

Bu veriler değerlendirildiğinde, Hatay ülke genelinde, en fazla ithalat yapan 7. il olurken, en fazla ihracat yapan 10. il konumundadır. Her ne kadar, bir önceki yıla göre dış ticaret rakamlarında düşüş gözlense de Hatay, dış ticarette ilk 10 il içerisindeki yerini korumuştur. Umuyoruz ki turizm, havacılık ve hizmet sektörleri başta olmak üzere, hemen-hemen tüm iş kollarımızın olumsuz etkilendiği pandemi sürecinin sona ermesiyle, rakamlarımız yeniden yükselişe geçecektir” dedi.

Hepitalizm Kitabını Hepinizin Okunmasını Tavsiye Ederim

Yılmaz, toplantıda ayrıca Hepitalizm adlı kitaptan da bahsederek; “Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, bugün sizlere Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından kaleme alınan ve yakın zamanda siz değerli meclis üyelerimize göndereceğimiz, HEPİTALİZM adlı kitap hakkındaki görüşlerimi kısaca aktarmak istiyorum. Kitabın yazarı olan ve kendini “HEPİTALİST” olarak tanımlayan Prof. Dr. Aziz Akgül’ün bu değerli kitabı, son dönemde keyifle okuduğum ve beni etkileyen eserlerden biri oldu. Sizlerin de zaman ayırarak, bu önemli eserden faydalanmanızı tavsiye ederim.

Hepitalizm, insanları maddiyatın ötesinde nelerin mutlu ettiğini anlamalarına yardımcı olacak şekilde yararlı ve tamamlayıcı bir kavram olarak geliştirilmiştir. Hepitalizmin odak noktası, sadece bir ülkedeki ekonomik gelişim olmayıp, doğayla uyum içinde yaşayan ve gelişen mutlu toplumları ifade etmektedir.

Hepitalist ise çerçevesinde mutluluğu, özgürlüğü, dinginliği, farklılığın birlikteliğini, dostluğu, sevgiyi, kanaatkârlığı, çevreciliği, insanlığın manevi değerlerini, adaleti, hakkaniyeti, aileyi, merhameti, iyiliği ve hoşgörüyü sade bir yaklaşımla birlikte gerçekleştirmeye çalışan kişi olarak tanımlanmıştır.

Hepitalizm felsefesine göre; insanların mutluluğu ve refahını sağlamak, öncelik olarak belirtilmiştir. İnsani ve manevi değerlerin daha çok dikkate alındığı, insanı hayatın odağına koyarak nezaket, eşitlik, insani ve manevi temel değerler ile ekonomik büyümenin gerekli arayışı arasında bir köprü olması gerektiği anlatılmaktadır. Ben bu değerli eserde, hayata dair çok güzel şeyler buldum. Sizlerin de keyifle okuyacağınıza inanıyorum.

Bu arada sizlere bahsettiğim Hepitalizm kitabı ile ilgili, önemli ve güzel bir detay daha var. Kitaptan elde edilecek tüm gelir, mikrokredi desteği kapsamında gelir düzeyi düşük kadınlarımızın kullanımına sunulacaktır. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında, dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlanan ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteğinde kullanılması amacıyla, Hepitalizm kitabından elde edilecek tüm gelir, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’na bağışlamıştır. Bizler de bu amaç doğrultusunda, ‘Hepitalizm’ kitabını siz kıymetli meclis üyelerimiz adına satın alarak, ihtiyaç sahibi kadınlarımıza odamız ve sizler adına katkı sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Şubat ayı Meclis toplantısına, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz,  İTSO  Meclis Başkan Yardımcısı ve Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Tuncay Paşaoğlu, İTSO Başkan Yardımcısı Mahir Taner, İTSO Muhasip üye Gassan Kuran, İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Raşit Özyurt, İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez katılırken,  Meclis üyeleri de toplantıya video konferans yöntemiyle bağlandılar.

Şubat ayı Meclis toplantısında,  Hesapları İnceleme Komisyonu  Başkan Yardımcısı Necati Sert, gelir ve giderler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirirken, meclis toplantısının gündemdeki konular da görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

İTSO Şubat Ayı Meclis toplantısı sonrası Kurucular Kurulu Toplantısı da gerçekleştirildi. İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Muhasip Üye Yüksel Cirdi, Vakfın genel giderleri ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Kurucular Kurulu Toplantısında,  gündemdeki maddeler de görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here