İTSO Meclis Toplantısında Ortadoğu’daki Olaylara Dikkat Çekildi

0
50

itso meclisi5İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Eylül ayı meclis toplantısında Suriye’de yaşanan olayların ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine olumsuz yansımalarına dikkat çekildi.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Suriye’de yaşanan olayların diyalogla çözülebileceğini belirterek; “Komşumuz olan Suriye’de binlerce insan şu ya da bu şekilde yaşamını kaybetmekte ve maalesef bunların önüne geçilmesi için gerekli olan tek unsur diyalog ve demokratik bir anlayış iken bunun yerine silahların konuşuyor olması son derece üzüntü vericidir. Barış isteniyorsa gerekli olan tek şey insani değerlere önem veren bir anlayışla diyalog mekanizmasını harekete geçirmektir” dedi.

Akılcı Adımlar Atmak Zorundayız

Suriye’deki olaylardan ders alınması gerektiğini vurgulayan İTSO Başkanı Yılmaz; “Suriye’deki olaylar bizim ülke olarak çok akıllıca adım atmamızı zorunlu hale getiriyor. Tüm bu olanlardan dersler çıkarmalıyız. Akıl ve sağduyuyu elden bırakmadan insani değerlerin çözümün yegâne yolu olduğunu unutmamalıyız. Her zaman barış ve kardeşliğin şehri olarak bilinen ve gerek Türkiye gerekse dünyaya emsal olarak gösterilen Hatay, Suriye’yle komşu olması nedeniyle karıştırılmak istenmekte ve Hatay’ın ismi olumsuzluklarla bir araya getirilmek istenmektedir. Bizler iş dünyası olarak bu durumu kaygıyla takip etmekteyiz. Coğrafi konumu, elverişli iklimi, lojistik, sanayi, tarım ve turizm sektörlerindeki yüksek potansiyeli ile yatırımcıların ilgi odağı olan Hatay, yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıklar sebebiyle güvenilirliğini kaybetmenin eşiğine gelmiştir. Bu nedenle hepimizin çok daha dikkatli ve sağduyulu hareket etmesi gerekir diye düşünüyoruz” dedi

Suriye’ye İhracatta %42’lik Düşüş

İTSO Başkanı Yılmaz, Suriye’de yaşanan olayların bölge ekonomisine de olumsuz yönde yansıdığını belirterek, üyelere istatistikî bilgiler verdi. Yılmaz; “Suriye’de meydana gelen olayların ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine olan etkilerini rakamlarla ifade etmek istiyorum. Türkiye İstatistik Kurumu verileri dikkate alındığında 2011 yılında Hatay’dan Suriye’ye yapılan ihracat miktarı 97 milyon dolarken, 2012 yılında bu sayı %42’lik bir düşüşle 56 milyon dolar olmuştur. 2013 yılının Ocak-Temmuz dönemi değerlendirildiğinde ise ihracat miktarı daha olumlu bir tablo çizerek 64 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. 2011 yılında Hatay’dan Suriye’ye yapılan ithalat miktarı 13 milyon dolar olurken 2012 yılında Hatay’dan Suriye’ye yapılan ithalat miktarı %53 oranında bir düşüşle 6 milyon dolara gerilemiştir. 2013 yılının Ocak-Temmuz dönemi değerlendirildiğinde ise ihracat miktarı 4 milyon dolar olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

İTSO Meclis toplantısında, Eylül ayı mizanı da oy birliği ile Kabul edilirken, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen’in 1995-2013 tarihleri arasında görev yapan İTSO yönetim kurulu Başkanı Halil Şahin’in vermiş olduğu hizmetlerden dolayı onursal başkan unvanı ile onurlandırılması ve hizmette 20 yılını dolduran üyelerin onur üyesi olarak fotoğraflarının yönetim katına asılmasına ve 20 yılını dolduran diğer üyelerin de yönetim katına fotoğraflarının asılmasına yönelik sunduğu önerge de oy birliği ile kabul edildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here