İstiklal Marşı’nın Kabulünün Yıldönümü Kutlanıyor

0
78

İstiklal Marş’ımızın kabul edilmesinin yıldönümü törenle kutlanacak. Bugün, Belediye Kültür Merkezinde İskenderun Lisesi tarafından hazırlanan İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı saat 10.00’da başlayacak.

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü anma programı, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayacak. Açılış konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılacak. Programda ayrıca Birlik Bağı adlı şiir okunacak, müzikli şiir ve sunum etkinliği gerçekleştirilecek.

Vali Lekesiz; “İstiklal Marşı İlelebet Bağımsız Yaşayacak Olmamızın İspatıdır

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü dolayısı ile Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’de bir mesaj yayınladı. Lekesiz mesajında; “İstiklal Marşı; Türk Milleti’nin şanlı zaferler ile kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilelebet bağımsız yaşayacak olmasının ispatıdır” dedi.

Vali Lekesiz, bağımsız yaşama azminin ve kararlılığının sembolü olan İstiklal Marşımızın, 12 Mart 1921’de TBMM tarafından kabul edilişinin 92. yıl dönümünün idrak edildiğine işaret ederek; “Zira “Asım’ın Nesli” olan milletimizin gönlündeki istiklal sevgisi asla azalmayacaktır. Kadını, erkeği, yaşlısı genci ile milletimizin tüm imkânsızlıklara rağmen her karış toprağına bir şehit vermek pahasına istiklal mücadelesi verdiği bir zamanda Mehmet Akif; içindeki vatan sevgisini ve milletine olan inancını İstiklal Marşı ile ifade etmiştir.

Milletimizin birlik ve beraberliği ile aşamayacağı hiçbir engelin olmadığının ispatı olan şanlı tarihimiz, bizlere ülkemizi kalkındırmak ve halkımıza daha müreffeh yarınlar hazırlamak konusunda önemli sorumluluklar yüklemektedir. Geçmişimize sahip çıkarak geleceğimizi inşa etmek, demokrasimizi güçlendirerek farklılıklarımıza sahip çıkmak ve toplumsal huzurumuzu bireysel ihtiyaçlarımızın üzerinde tutmak bunlardan bazılarıdır.

Milletimizin bağımsızlığından hiçbir zaman vazgeçmeyeceğinin en mümtaz ifadesi olan İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 92’nci yılında Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklâl Harbimizin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bağımsızlık yolunda hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun” şeklinde görüşlerini belirtti.

Karasayar; “İstiklal Marşı’ndan Saçılan Işık Yolumuzu Aydınlatmaya Devam Edecektir”

İstiklal Marşının, milletimizin en büyük kahramanlık destanı ve anlamlı şiirlerinin başında geldiğini kaydeden Milletvekili Karasayar, “Büyük dava ve aksiyon adamı Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı istiklal marşı, milletimizin kurtuluş mücadelesini ve inanmışlığını dile getirmektedir. Mehmet Akif’in bu haykırışını dinleyip de ortak olmayan, heyecanlanmayan bir vatan evladı bulmak imkânsızdır. Mehmet Akif, milletimizin şaha kalktığı işgal günlerinin asla unutulmaması, ama bir daha da yaşanmaması düşüncesiyle istiklal marşı için kaleme sarılmıştır. İstiklal Marşı’ndan saçılan bağımsızlık, özgürlük, millet ve hakkaniyet ışığı yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir” dedi.

Başkan Civelek; “İstiklal Marşımız Kurtuluş Destanımızın Simgesidir”

İstiklal Marşının TBMM’de kabul edilmesinin 92. yıldönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınlayan İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, “1921 yılında kabul edilen İstiklal Marşımız kurtuluş destanımızın simgesidir” dedi. İstiklal Marşının kabulünün yıldönümünde marşın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla andıklarını ifade eden Başkan Civelek; “Ulusal kurtuluş mücadelemiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlık, özgürlük ve vatanımızda onurlu bir yaşam uğruna verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetini, bu topraklarda asırlardır kardeşçe, bir arada yaşayan insanlar olarak inançlı, kararlı ve yürekli mücadeleyle omuz omuza kurduk. Aynı inançla sonsuza kadar yaşatacağız. Kurtuluş destanımız ve hep bir ağızdan söylediğimiz İstiklal Marşımız birliğimizin, bütünlüğümüzün, kardeşçe bir arada yaşama irademizin tarihsel temelini oluşturmaktadır” dedi.

Feriz; “İstiklal Marşı’nın Ruhuna ve Manasına Uygun Nesiller Yetiştirmemiz Gerekmektedir”

Ak Parti İlçe Başkanı Feriz de yayınladığı yazılı mesajında, Mehmet Akif Ersoy’un, gerçek anlamda fedakâr bir dava adamı, büyük bir hatip ve unutulmaz milli şairimiz olduğunun altını çizdi. Feriz; “Fikir ve eylemleriyle her daim en ön safta yer almayı kendine şiar edinmiş gerçek bir aydın olan Mehmet Akif, hayatının her anıyla tam bir örnek insan olmuştur. İstiklal Mücadelesi’nin Anadolu’nun tamamına yayılması gerektiğine inanmış kişiliği, şiirleri ve etkili hitabeti ile milli mücadeleye çok büyük katkı yapan Akif’in ideal nesil olarak önümüze koyduğu Asım’ın Nesli gibi olabilmek için bizlerin de büyük gayret göstermemiz ve onun bize armağan ettiği İstiklal Marşı’nın ruhuna ve manasına uygun nesiller yetiştirmemiz gerekmektedir” dedi.

CHP’li Uyar; “Değerlerimize Sahip Çıkan Gençlere Sahibiz”

İstiklal Marşının, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 92. yıldönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınlayan CHP İskenderun İlçe Başkanı Süleyman Uyar, İstiklal Marşının dizelerinde bir milletin kurtuluş mücadelesinin destanının yer aldığını vurguladı. Milli Mücadele ruhunun, memleketimizin zaferinin bağımsızlık ve Cumhuriyetle taçlanmasını sağladığını kaydeden Uyar; “Milletimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ortaya koyduğu direnç ve mücadele azmiyle tüm ezilen dünya uluslarına örnek oldu, ilham verdi. O günkü lider kadrolar, vatan toprağını bağımsız kılmak için milletle bütünleşerek dünyaya meydan okumuştur. Özellikle gençlerimizin  Mehmet Akif Ersoy ve kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın anlamını derinlemesine öğrenmeleri gerekmektedir, Ne mutlu bize ki, memleketinin gelişmesini, milletin bütün olmasında gören, değerlerimize sahip çıkan ve onları yaşatmak için mücadele eden gençlere sahibiz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here