İstiklal Marşımızın Kabulünün Yıldönümü Kutlandı

0
212

istiklal marşı3“Sen Sahip Çıkarsan Bu Vatan Batmayacaktır”

MKÜ Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarında dün İstiklal Marşımızın Kabulü ve Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği düzenleyen İskenderun Cumhuriyet Anadolu Lisesi, katılımcıların milli duygularını yeniden canlandırdı. Törende Mehmet Akif’in ‘Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır’ sözüne atıfta bulunan Okul Tarih Öğretmeni Şazide Işık; “İnanıyorum ki, onun güvendiği bu nesil, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de vatanına sahip çıkacak, bu güveni boşa çıkarmayacaktır” dedi.

İstiklal Marşımızın Kabulü ve Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliğine, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muharrem Keleşoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Kamil Türkdönmez, Ak Parti İskenderun İlçe Başkanı İbrahim Yaran, çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

istiklal marşı4

Törenin açılış konuşmasını İskenderun Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Nurettin Asıl yaptı. Müdür Asıl; “Milletler kahramanlıklarıyla yaşarlar. Bu kahramanlar aynı zamanda milletin köşe taşlarıdır. Kahramanlar deyince akla savaşta gözünü kırpmadan kendini ulusu için feda eden yiğitler gelir. Bunlar tabiî ki kahramanlardır, hakları da hiçbir zaman ödenmez. Ama asıl kahramanlar ilimde, irfanda, sanatta, düşünce dünyasında topluma yön vermiş, güç katmış, toplumun her bir ferdinin gönlünde ayrı-ayrı iz bırakmış şahsiyetlerdir. Bunlar ölmezler, yüzlerce yıl geçse dahi milletleriyle birlikte yaşarlar. Akif’te bunlardan birisidir. Milli mücadele dönemlerinde sevgi ile milletin kurtuluşu için Anadolu’yu adım-adım dolaşmış, toplantılar yapmış, yazdığı şiirlerle bu kutlu yürüyüşe güç katmış bir milli mücadele kahramanıdır” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Okul Tarih Öğretmeni Şazide Işık da; “Türk İstiklal harbi, ezelden beridir hür yaşamış bir milletin hürriyetine göz diken, medeniyet denilen tek dişi kalmış canavarı alt edişinin bir destanıdır. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkışı ile başlayan ve Türk milletini zafere taşıyan istiklal yolu sabır, cesaret, onur ve kanla örülmüştür. Milli mücadele döneminde, milletimizi zafere taşıyan yolda alınan en önemli kararlardan biri de hiç şüphesiz, 12 Mart 1921’de İstiklal Marşımızın kabulüdür.

istiklal marşı5

İstiklal Harbi’nin en büyük kahramanlarından biri olan Mehmet Akif’in Kurtuluş Savaşı’nın ateşli günlerinde kaleme aldığı milli marşımız, o karanlık günlere bir ışık olmuştur. Akif’in vatan aşkı ile yanan yüreğinden kalemine süzülen cümleler, cılız atan kalplerin ritmini arttırmış, umudu yeşertip, cesareti artırarak bağımsızlık meşalesini güçlendirmiştir. Akif, ‘Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır’ demiştir. İnanıyorum ki, onun güvendiği bu nesil, geçmişte olduğu gibi bu gün ve gelecekte de vatanına sahip çıkacak, bu güveni boşa çıkarmayacaktır” derken, milletimizin bağımsızlığına kavuşmasında canını, kanını ve duygularını ortaya koymuş olan vatanseverlere, başta Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Akif ve tüm şehitlerimize minnetlerini sundu.

Yapılan konuşmaların ardından İskenderun Cumhuriyet Lisesi öğrencilerinin oratoryo gösterisi, katılımcıların milli duygularını yeniden canlandırdı ve gösteri sonunda öğrenciler büyük alkış aldılar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here