“İskenderun’umuz İl Olsun, Siz Hatay’ı Yine Büyükşehir Yapın”

0
112

İskenderun Meslek Odaları Koordinasyon Kurulundan, Büyükşehir Tasarısıyla İlgili Açıklama

İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Hatay Diş Hekimleri Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay Eczacı Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay Makine Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay Jeoloji Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay Tabip Odası İskenderun Temsilciliği, Hatay Veterinerler Odası İskenderun Temsilciliğinden oluşan, İskenderun Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (İMOK) büyükşehir tasarısıyla ilgili açıklama yaptı.

İMOK adına açıklamayı yapan Dönem Sözcüsü İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Alaaddin Özbülbül, yerelle ilgili uygulamaların, yörede yaşayanların görüşü alınmaksızın yapılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Sosyolojik Ayrılığı Öne Çıkartan Siyasi Bir Yaklaşım…

Yerel tepkiler sonucu Meydan, Gürsel ve Mustafa Kemal Mahallelerinin uygulamadan çıkartıldığı söyleniyorsa da İskenderun’un yaklaşık 26 köy ve 7 beldesinin ilçe sınırları dışına çıkartılarak, yeni kurulacak olan Arsuz ilçesine bağlanmasının tasarlandığını ifade eden Özbülbül; “İskenderun’la iç içe girmiş Karaağaç ve Nardüzü beldelerimizin, 35 km uzaklıktaki Arsuz’a bağlanması, belediye veya kamuda işi olan bu belde sakinlerinin, bu mesafeyi kat etmek zorunda bırakılması, ekonomik olarak külfet getiren bir emrivaki ile karşı karşıya bırakılması, şehircilik ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Üstelik söz konusu uygulama yöre halkını mağdur eden, bölen, ötekileştiren ve sosyolojik ayrılığı öne çıkartan siyasi bir yaklaşımdır ve bu anlamda çok tehlikelidir. İskenderun il olmayı beklerken, kendi kararlarını kendisi vermek isterken, nüfus ve mahalleri adeta çalınarak Arsuz’un ilçe olması için gerekli 50 bin nüfusun tamamlanması gibi yoktan bir bahane üretilmiştir” dedi.

Kararı, Büyükşehir Belediyesine karşı oldukları için değil, antidemokratik, siyasi ve ayrılıkçı bir yaklaşımla karar verildiği için reddettiklerini kaydeden Alaaddin Özbülbül; “İskenderun’un ve İskenderunluların geleceği bu yasaya kurban edilemez. İskenderunlular İskenderun’un geleceğine sahip çıkacaklardır. Büyükşehir olmak için Arsuz’a İskenderun’un bazı mahalle ve köylerini bağlamaya gerek yoktur. Aksine Arsuz’un İskenderun’a bağlanması daha akılcı, daha ekonomiktir ve herhangi bir rahatsızlık yaratmayacaktır. Tüm ülkeyi etkileyecek bir yasa değişikliği ile mülki sınırlar değişiyor, 1053 belde ve 16 bin köy kalkıyor. Birçok sıkıntıyı da birlikte getirecek olan bu uygulamanın parasal boyutu da Sayın Maliye Bakanı’na göre 4 milyar TL” diye konuştu.

İskenderun’un Planlanması Masa Başında Yapılmamalı

İskenderun’un planlanmasının Ankara’dan masa başında yapılmaması gerektiğinin de altını çizen Özbülbül; “Konuyla ilgili kamuoyunda ve TBMM çatısı altında yeterince tartışılmadan neredeyse ülke halkının tamamına yakınını etkileyecek böylesi köklü bir değişikliği daha çok tartışmak ve ortak akılla karar vermek gerekirdi. İskenderun’un planlanması Ankara’dan masa başında yapılmamalıdır. Bu tasarı Sarıseki’nin yayla köylerine ne getirir? Arsuz’daki balıkçıya, turizmciye ne getirir? İskenderun Limanına, Sanayisine ne getirir?  Akılcı bir yaklaşımla, bütün bunların tartışılması ve ona göre karar verilmesi gerekmektedir. Hatay’ın Büyükşehir Belediyesi olması için İskenderunluyu zora sokmanın gerekmediğini düşünüyoruz. Tüm İskenderunluları, Siyasi Partileri, Sendikaları, İskenderun’a gönül vermiş tüm kuruluşları bu haksızlığa karşı mücadele etmeye davet ediyoruz. İskenderun’umuz il olsun, siz Hatay’ı yine büyükşehir yapın! Hatay’ın Büyükşehir Belediyesi olması için İskenderun’un küçük şehir olması gerekmez” şeklinde açıklamalarda bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here