İskenderunluların Vazgeçilmezi, Kâğıt Kebabı!

0
270

Altı kuşaktır kasaplık mesleğini sürdürdüklerini söyleyen Kasap Hikmet Canbolat, kâğıt kebabının yapılışını anlattı.

Kâğıt kebabını, atalarından öğrendikleri gibi, yöreye uygun olarak, ekstra hiçbir şey eklemeden gerçek lezzetinde yaptıklarını anlatan Canbolat; “Emek Kasabı işletmecisiyim. Kasaplık bizde dede mesleği, 6 kuşaktır kasaplık yapmaktayız. Atalarımızın mesleğine devam ediyoruz, bu işe gönül verdik, doğduğumuz günden beri kasaplık yapıyoruz.

Kâğıt kebabının yapılışı çok basittir. Bir biber, bir demet maydanoz, 1 diş sarımsak yeterli oluyor. Bu malzemeleri güzelce incelttikten sonra üzerine tuz, baharat, acı toz biber ilave edip, et ile beraber karıştırıyoruz. Kâğıt üzerine açıp fırına veriyoruz. İsteğe bağlı olarak farklı gramajlar da yapabiliyoruz.

150 gram’dan başlayıp, 200, 250, 350 grama kadar yapıyoruz. Fiyatlar 25 TL’den başlıyor 50 liraya kadar gidiyor, ekmeği, domatesi, biberi yanında olmak kaydıyla. Talepler iyi İskenderun’da, işimizden bir şikâyetimiz yok. Kâğıt kebabı ve tepsi kebabını seviyorlar.

Ayriyeten lahmacun ve yöremize özgü kaytaz böreği de yapıyoruz. Aslına uygun olarak yapıyoruz, hiç değiştirmeden. Kaytaz böreğine soğan koyarız, kâğıt kebabına sadece sarımsak koyarız, ilave malzeme kullanmıyoruz, tamamen Hatay usulü.

Kâğıt Kebabı, Koyun ve Dana Eti Karışımından Çok Güzel Oluyor

Koyun ve Dana eti karışımından çok güzel oluyor kâğıt kebabı. Koyun kaburgası ve dana kaburgasından tamamen lezzetli oluyor ve harika bir kâğıt kebabı çıkıyor. Lahmacunda mesela yine kaburgadan güzel olur, Belen tava buttan veya koldan güzel olur. Yani her yemeğin farklı eti var.

Her etten kâğıt kebabı yapamayız. Bunu kasabın iyi bilmesi, müşterisine ona göre et vermesi lazım. Bu da tecrübeye dayanıyor. Her ne kadar koyun-dana karışımı daha güzel olur desek de müşterinin talepleri de önemli.

Kimi müşterimizi dana eti yemiyor, kimi müşterimiz koyun eti yemiyor. Bizde hazır hiçbir şey yok, müşterimizin isteğine göre hazırlıyoruz” diye konuştu.

Bugün itibariyle et fiyatlarına yine zam geldiğini de söyleyen Canbolat; “Bu hafta yine zam geldi, biz de yumuşak ete mecburen zam koyduk. Bunun yanı sıra matrahımız artıyor, KDV’miz yüksek çıkıyor, elektrik faturamız %40 fazla geldi bu ay. Şu anda tamamen kar amaçlı değil de hayatta kalmak için mücadele ediyoruz. Kalitemizi bozmadan aynı şekilde devam ediyoruz. Şu an etin kilosu 110 lira oldu” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here