İskenderunlu Bir Balıkçı Olarak Kaygı Duyuyorum!

0
89

celal bilen2İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Celal Bilen, İskenderun Körfezine yapılan Termik Santraların Ballıkçılığa Zarar Vereceğini Söyledi.

İskenderun Körfezinde ikinci termik santralin devreye girmesi ile kıyı balıkçılığın büyük bir darbe alacağını söyleyen İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Celal Bilen, bu kadar tepki ve etkinliklere rağmen termik santral inşaatının da bitme noktasına geldiğini söyledi. Bilen, İskenderun balıkçısı olarak kendisinin de bu gelişmelerden dolayı büyük bir kaygı duyduğunu belirtti.

Basının, balıkçı esnafının sesi ve kulağı olduğu için basın mensuplarına teşekkür ederek söze başlayan İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Bilen; “Termik santral ile ilgili çok kez haberler ve bir dizi etkinlikler yapıldı. Ama maalesef bu tepkilere karşın bu işletmeler yapılmaya devam edildi. Bu tür işletmeler Türkiye’nin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Tepkilere rağmen İskenderun Körfezine de bir termik santral yapıldı ve faaliyetini sürdürüyor. İkincisinin yapımına da başlandı ve şuanda bitme aşamasına gelindi.

Bizler sanayi karşıtı kişiler değiliz ama bu tür işletmeler, bizlere yani balıkçı esnafına ve İskenderun’daki balık sektörüne büyük bir darbe vurmaktadır. İskenderun balıkçısı olarak ben bu olumsuz gelişmelerden dolayı büyük bir kaygı duymaktayım! Mevcut olan termik santral zaten körfezimizdeki balıkçılık sektörüne darbe vurmuşken, ikinci bir termik santralin körfezimizde yaratacağı olumsuzluğu düşünemiyorum bile! Korkarım ki ileriki zamanlarda bu gelişmeler ışığında insanlar balık yerken şüphe içerisinde olacaklar! Kafalarında acaba sorusu hep olacaktır!” diye konuştu.

Ortak Görüş, Balıkçılığın Etkileneceği!

Konuyla ilgili doyurucu bilgiler beklediklerini de kaydeden Bilen; “Bu konuda bugüne kadar halen bir yetkilinin gelip oluşabilecek olumsuz veya olumlu gelişmeler konusunda balıkçı esnafını bilgilendirmediği gibi uzmanların da ortak görüşü balık sektörünün olumsuz etkileneceği yönündedir. Balıkçıların uğrayacağı zararın, emeğin ve rızkın ne olacağı yönünde bir açıklama yapılmış değildir. Kısaca balıkçı esnafı gözden çıkarılmış algısı oluşmaktadır. Balıkçı esnafı olarak biz bu işin takipçisi olacağız. Çünkü körfezin geleceği buna bağlıdır” dedi.

Jumbo Karides Bile Azaldı

Termik santrallerin sıcak suyunun denize boşaltıldığı için balık ölümlerinin yaşandığına ve üreme koşullarının ortadan kalktığına da vurgu yapan Celal Bilen; “Kısaca körfezde kıyı balıkçılığı yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Dünyada 1 numara olan ve en iyisi körfezimiz de çıkan Jumbo Karides bile İskenderun’da çok azaldı. Bunun nedeni ise körfezimizdeki yaşanan bu olumsuz gelişmelerdir” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here