İskenderunlu Balıkçılar Yine Dertli

0
138

su ürünleri kooperatifi1Ekmek teknelerini bakım ve onarımı için kıyıya çeken İskenderunlu balıkçılar dert yanarken, İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı ve Hatay Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Temsilcisi Celal Bilen ise bazı açıklamalarda bulundu.

Balık avlanma sezonunda denizden istedikleri mahsulü toplayamadıklarından yakınan İskenderunlu balıkçılar, balıkçı teknelerinde bulunan motorlu ırgatların bilinçsiz bir şekilde kullanıldığını öne sürdüler. Motorlu ırgatların balıkçı ağlarını denize bilinçsiz şekilde bırakması ile denizde bulunan kayalara takılan ağların birçok balığın ölümüne neden olduğunu savunan balıkçılar, İskenderun’da en çok tüketilen balık türünün ise ‘Mercan’ olduğunu söylediler.

Ayrıca, termik santrallerden dolayı denizde su ısınının arttığını ve bu durumun denizde haşere ile birçok balığın ölümüne neden olduğunu iddia eden balıkçılar, gündemde olan ve yapılması planlanan termik santrallerin kurulması halinde İskenderun Körfezi’nde büyük bir faciaya neden olabileceğini ifade ettiler.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı ve Hatay Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Temsilcisi Celal Bilen ise balık avlanma sezonunun vasatın üzerinde geçtiğini belirtti. Termik santrallerin etkisiyle beraber yeni termik santral yapılanma sürecinin balıkçılığa sekte vurduğunu kaydeden Bilen; “Balıkçımız her sene şikâyet eder. Yasaklardan memnun kalmaz.  Geride bıraktığımız Mayıs ayında Bakanlık nezdinde verilen sempozyum da mekanik anlamda yapılan avlanmanın ne kadar zarar verdiğini anlatıp bu durumun düzeltilmesi için hem konuştuk hem de yazılı olarak talepte bulunduk. Tahmin ediyorum 2016 yılında alınacak olan kararlar ile bu uygulamanın kaldırılacağını umuyoruz. Balıkçılarında kendi üzerine düşeni özellikle yapmalarını rica ediyorum” şeklinde konuştu.

Öte yandan, projesi İskenderun eski Belediye Başkanı Yusuf Civelek tarafından hazırlanan ve Çay Mahallesi’nde inşasına başlanan Yeni Balıkhanenin bitme aşamasında olduğunu ifade eden Bilen, Yeni Balıkhanenin İskenderun halkına yanlış anlatıldığına dikkat çekip, burada balık pişiriminin olmayacağını sadece perakende balık satışının yapılacağını söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here