İskenderun’a Karakol Gemisi!

0
690

karataş gemisi1Türk Yapımı Savaş Gemisi olan TCG Karataş isimli Karakol Gemisi, dün İskenderun Deniz Üs Komutanlığı rıhtımına törenle yanaştı.

İskenderun’da konuşlandırılacak olan TCG Karataş isimli Karakol Gemisi, dün İskenderun Deniz Üs Komutanlığı rıhtımına törenle yanaştı. Törende konuşan İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral N.Atilla Demirhan; “TCG Karataş, her geçen gün önemi artan Akdeniz’de sancak ve varlık gösterecek, şanlı Türk Bayrağımızı dalgalandıracak, dosta güven, düşmana korku verecek önemli bir deniz gücü olacaktır” dedi.

TCG Karataş isimli Karakol Gemisi, dün düzenlenen törenle Deniz Üs Komutanlığı rıhtımına yaklaşarak, İskenderun’a konuşlandı. TCG Karataş’ın İskenderun Deniz Üs Komutanlığına katılış törenine, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz başta olmak üzere, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit ile Belen, Dörtyol, Erzin ve Karataş kaymakamları, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Gözüküçük, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, 39. Mknz. P.Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Hakan Atınç, İskenderun İlçe Jandarma Komutanı J.Binbaşı Kamil Türkdönmez’in yanı sıra kurum müdürleri, askeri erkân ve vatandaşlar katıldı.

Karakol gemisi TCG Karataş’ın rıhtıma yanaşması sırasında İskenderun Yelken Kulübü sporcularının yelkenleri ile yaptığı gösteriler törene ayrı bir renk kattı. Törene İstiklal Marşımızın okunması ile başlanırken, ilk konuşmayı TCG Karataş Gemisi Komutanı Deniz Kıdemli Üsteğmen Mustafa Azimli yaptı.

karataş gemisi2

Geminin rıhtıma yanaşmasının ardından söz alan Deniz Kıdemli Üsteğmen Azimli; “24 Ocak 2012 tarihinde yapımına başlanan, 17 Eylül 2013 tarihinde denize indirilen, 9 Mayıs 2014 tarihinde bir savaş gemisi olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edilip, İskenderun Deniz Üs Komutanlığı kuruluşuna alınan Tuzla Sınıfı Karakol Gemilerinin on üçüncüsü olan TCG Karataş, Cumhuriyet donanmasında bu ismi taşıyan ilk savaş gemisi olma gururuna sahiptir.

TCG Karataş, ismini Doğu Akdeniz ve İskenderun Körfezine hakim güç konumunda bulunan Karataş Burnundan almıştır. Bünyesindeki etkin silahlarla su üstü ve deniz altı savunma harbi niteliklerine sahip olan TCG Karataş, bugün Türk Savunma Sanayinin geldiği nokta itibariyle hepimizi gururlandırmakta ve heyecanlandırmaktadır. TCG Karataş ve personeli, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılâplarına, denizcilik gelenek ve göreneklerine, kanun ve nizamlara ve vatanına kuvvetli bir bağ ile bağlı olup, her şartta daima harekâta hazırdır” dedi.

Konuşmanın ardından Gemi Komutanı Azimli’ye katılış anı objesini de Hatay Valisi Celalettin Lekesiz verdi.

karataş gemisi3

Daha sonra söz alan İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral N.Atilla Demirhan ise; “Bugün 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramını kutlamanın yanı sıra milli imkânlarımızla inşa ettiğimiz ve İskenderun Deniz Üs Komutanlığında ilk defa ve daimi olarak konuşlandırılacak TCG Karataş’ı sizlerle birlikte karşılamanın gurur ve heyecanını yaşıyorum.

Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmezdir. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkelerin diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Tüm dünya ticaretinin yüzde 75’inin deniz yolları ile yapıldığı göz önüne alındığında bu başarı daha iyi anlaşılmaktadır. 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren kabotaj kanunu ile Türk vatandaşlarına denizcilik alanında, gemi inşa ve tersanecilik alanlarında birçok imtiyazlar sağlanmış ve günümüzde şu anda bir tanesi karşınızda heybetle duran ‘Milli sermaye ve emek ürünü’ gemilerimiz, şanlı bayrağımızı engin deniz ve okyanuslarda gururla dalgalandırmaya başlamıştır.

Dünyada Savaş Gemisi Yapan 10 Ülke İçindeyiz

Türkiye, dünya savaş gemisi tasarım ve inşasını gerçekleştirebilen 10 ülke arasına girmiş bulunmaktadır. Daha önce yurtdışında satın almak zorunda kaldığımız bu gemileri bugün, kendi mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, işçilerimiz beraber üretmektedir. Büyük Önder gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1 Kasım 1937’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmasında gösterdiği ‘Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve bunu en kısa zamanda başarmalıyız…’ hedefi doğrultusunda, işçisinden mühendisine tamamen Türk Milletinin omuzlarında yükselen TCG Karataş, İstanbul’da inşa edilmiştir.

karataş gemisi4

TCG Karataş, Türk Deniz Kuvvetlerinin boğazlarda, üs, liman yaklaşma suları ve sahillere yakın bölgelerde keşif, gözetleme, karakol ve denizaltı savunma harbi görevlerini icra edebilecek 16 adet modern karakol gemisinden bir tanesidir. TCG Karataş, 1300 deniz mili seyir siası ile her geçen gün önemi artan Akdeniz’de sancak ve varlık gösterecek, şanlı Türk Bayrağımızı dalgalandıracak, dosta güven düşmana korku verecek önemli bir deniz gücü olacaktır. TCG Karataş, devletimiz, milletimiz, deniz kuvvetlerimiz, İskenderun Deniz Üs Komutanlığı ve İskenderun şehrimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Son olarak konuşmasında TCG Karataş personeline de seslenen Tuğamiral Demirhan; “Bu milli gemimizi ve şanlı bayrağımızı engin denizlerimizde gururla, şan ve şerefle gezdirin! Pruvanız neta, rüzgârınız sakin olsun!” dedi.

Protokol üyeleri, Gemi Komutanı Üsteğmen Azimli’nin öncülüğünde gemiyi gezerken, Azimli gemi hakkında da genel bilgiler verdi. Gemi gezisi esnasında Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Demirhan, Hatay Valisi Lekesiz’e İskenderun’a ikinci bir geminin yakın bir zamanda geleceğinin müjdesini de verdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here