İskenderun Romanya Fahri Konsolosluğu Açıldı

0
171

romanya konsolosluğu1Rende; “Türkiye ile Romanya Birbirlerinin En Büyük Ticari Ortağıdır”

İskenderun Romanya Fahri Konsolosluğu hizmet binası açıldı. Tayfur Sökmen Bulvarında bulunan Çivi Söken Plaza’da hizmete giren Konsolosluğun açılış törenine Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Nihat Matkap, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkan Vekili Ergün Gözüküçük, Romanya Büyükelçisi Radau Onofrei ve İskenderun Romanya Fahri Konsolosu Faruk Rende ve davetliler katıldı.

Açılışta söz alan Romanya Büyükelçisi Radau Onofrei, İngilizce öğretmeni Feyza Belli aracılığı ile yaptığı konuşmasında; “Türkiye ile Romanya iki dost ve kardeş ülke. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecinde her zaman iki ülke birlikte hareket etmektedir. İskenderun Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi! İskenderun Romanya Fahri Konsolosluğu’na getirilen Faruk Rende kardeşimiz iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde köprü vazifesi görecektir” dedi.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise Hatay’ın hoşgörü kenti olduğunu, Türkiye ile Romanya arasındaki ihracat rakamlarının her geçen yıl arttığını vurguladı. Fahri konsolosluğun iki ülke arasındaki barış, kardeşlik ve hoşgörüyü pekiştirmesini isteyen Vali Lekesiz, Türkiye ile Romanya arasında 2012 yılında yaklaşık 5,7 milyar dolar civarında iş hacmi olduğunu ifade ederek, 2013 yılı sonunda bu rakamın 6,2 milyar dolara çıktığını kaydetti.

romanya konsolosluğu2

Romanya’dan Türkiye’ye gelen yıllık ortalama 400 bin ziyaretçi olduğunu vurgulayan Lekesiz, Hatay’dan da Romanya’ya yaklaşık 75 milyon dolarlık ihracatın olduğunu belirterek; “Hiç şüphesiz ki bu ilişkileri karşılıklı olarak güçlendirebiliriz. Romanya ile aramızda var olan güçlü yolculuğun, ilişkinin bugünkü bu organizasyonla, daha kurumsal düzeyde, sadece ticaret değil başka alanlara da kayarak, yoğunlaşacağını tahmin ve temenni ediyorum” diye konuştu.

İskenderun Romanya Fahri Konsolosluğu görevine getirilen Faruk Rende ise; “Türkiye ve Romanya arasında kökleri tarihe dayanan sağlam bir dostluk ilişkisi bulunmaktadır. Ülkemiz aynı coğrafyayı paylaşmanın yanında, aynı zamanda ortak bir kültürü de paylaşmaktadır. Türkiye ile Romanya BM, NATO, Karadeniz Ekonomik İşbirliği süreci gibi uluslararası ve bölgesel örgütler şemsiyesi altında da yakın bir işbirliği sergilemektedir. Bu ilişkilerimiz stratejik ortaklık bildirgesiyle stratejik iş birliği seviyesine yükseltilmiştir. Türkiye ile Romanya Balkanlar’da halen birbirlerinin en büyük ticari ortağıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, İskenderun Romanya Fahri Konsolosluğu’nun açılış kurdelesini Vali Lekesiz, eski Bakan Matkap, Kaymakam Özyiğit, Belediye Başkan Vekili Gözüküçük, Romanya Büyükelçisi Radau Onofrei ve İskenderun Romanya Fahri Konsolosu Rende birlikte kesti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here