İskenderun KESK, İsdemir İşçilerinin Kurduğu Çadırı Ziyaret Etti

0
214

kesk açıklama7İskenderun’da KESK’e bağlı sendikalar, son aylarda İSDEMİR’den atılan işçilerin kurduğu çadırı ziyaret etti. Ziyarete, KESK’e bağlı sendikaların şube ve temsilcilik başkanları Mustafa Ünsal, Cüneyt Çaldır, Ali İneci ve Fevzi Sert katıldı. Heyet adına konuşan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, işten atılan İSDEMİR işçilerinin haklı mücadelelerinin daima yanlarında olacaklarını ifade etti. Ünsal, emeğin birleşik mücadelesine dikkat çekerken; “Emekçilerin birleşmekten başka bir şansı yok. Sermaye emekçilere saldırırken dil, din ırk ve mezhep ayırımı yapmadan her zaman yan yana.  Buna karşılık emekçilerinde hiçbir fark gözetmeden birleşmesi gerekir. Emekçilerin birleşik mücadelesi günümüzün en önemli ihtiyacıdır” dedi. Ünsal, yaratılmaya çalışan bölünmelere karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi.

İşçilerden 1 Mayıs Davetine İcabet

Ünsal konuşması esnasında, işçi emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ın yaklaştığını hatırlatarak 1 mayıs tertip komitesi başkanı olarak işçileri kendi talepleri ile 1 Mayıs’a katılmalarını için davet etti. Buna karşılık İSDEMİR mağdurları baretleri, kaskları ve iş kıyafetleri 1 Mayıs’a katılacaklarını ifade ettiler.

kesk açıklama8

Amaç Taşeronlaştırma

Sağlık sorunları gerekçeleri ile işten çıkarılan işçiler fabrikaya sağlam girdiklerini ama zamanla bazı çalışanlarda bel fıtığı, bronşit, tansiyon, şeker gibi hastalıkların çalışma şartları nedeniyle ortaya çıktığını belirttiler. İşçiler; “Her gün zehir soluduğumuz bir ortamda çalışıyoruz. Genel müdür bizim aldığımız ücreti fazla buluyordu. Gelsin sadece bir gün yüksek fırınların karşısında çalışsın” dediler. Fabrikada işçiler sayesinde her yıl yeni üretim rekorları kırılmasına rağmen, işten atmalarla aslında taşeronlaştırma amaçlandığını ifade ettiler. Atılan işçilerin yerine alınan işçilerin asgari ücret ile işe başlatıldığını ve mesai ile birlikte ayda 1200-1300 lira aldıklarını belirttiler.

Sendikalar Sessiz…

Atılan işçiler arasında Çelik-İş üyesi olan işçi de, Türk Metal üyesi olan işçi de var. İşçiler; “Bu durum baştan belliydi. İşçi iki sendika arasında bölündü, güçten düştü, birliğini bozdu. Olan işçiye oldu. Önce iki sendikanın da sırtını sıvazlayan patron şimdi iki sendikanın da üyelerini kapının önüne koyuyor” dediler. İşçiler bu gelişmeler karşısında her iki sendikanın da kendilerine sahip çıkmamasından şikayetçi. Her iki sendikaya da kendilerine sahip çıkmaları konusunda çağrı yapıyorlar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here