İskenderun Ermeni Kilisesinde ‘Surp Zadik’ (Paskalya) Kutlaması

0
28

Rabbimiz İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı “Paskalya Bayramı’ (Surp Zadik)  İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesinde düzenlenen ayinle kutlandı.

‘Krisdos Haryavi Merelots’, ‘Orhniyale Harutyunın Krisdosi’, ‘Sezi Mezi Mez Avedis’ (Mesih İsa Ölümden Dirildi, Mesih’in Dirilişi Kutludur, size bize büyük Müjde) sözleriyle başlayan Surp Badarak, (Kutsal Sunu Ayini) Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan eliyle gerçekleşirken, dualar ve ilahiler Okuyucular Yusuf Tabaş ve Lena Saraçoğlu tarafından seslendirildi.

Ermenice yapılan ayinde Türkçe vaaz veren Peder Tabaşyan, insanın yeniden dirilişinin bir mucize olduğunu ve iki bin yıldır bu nedenle dirilişin kutlandığını belirtti.

Ayinde verdiği vaaz da Peder Tabaşyan, sevginin ve paylaşmanın önemine vurgu yaparak;  “İsa Mesih dirildi diye tam 40 gün boyunca bunu söyleyeceğiz. Bizler için önemi ne? Aslında insanoğlunun müjdesi! Kutsal kitap der ki; “Çünkü günahın ücreti ölüm, Tanrı’nın armağanı ise Rabbimiz İsa Mesih’te sonsuz yaşamdır.” İnsanoğlu sonsuz yaşamı almak için ne kadar çaba sarf etse de Adem ve Havva’dan gelen günahın yükü altında eziliyor. Ta ki Rab İsa Mesih’e kadar birçok peygamber geldi, birçok mucizeler gerçekleştirdiler, birçok şeyler anlattılar ama insanoğlu yine kendi bildiğinden şaşmadı.

İsa Mesih’te aynı şeyi yaptı ama bir farkı vardı. Günahsız bedeninde bir insanın yaşayabileceği her türlü acıyı, sıkıntıyı yaşadı. Alçak gönüllükle yaşadığı için haça kadar götürüldü. Haça giderken bile, ‘Baba onlar ne yaptıklarını bilmiyorlar onları bağışla’ diyebildi. Ve insanoğlunun kaçınılmaz sonunu kendi eliyle almış oldu.

Bir Hristiyan için mezarlık korku değildir, bir Histiyan için mezar tamamen yeni bir başlangıcın kapısıdır. İnsanoğlu yeryüzüne yaşamak için gelir, ölümü tatmak için de bekler. Fakat İsa Mesih’in dediği gibi ‘Ölümün anahtarı bende, bundan sonra size ölüm yok. Çünkü diriliş ve yaşam benim, bana iman eden ölmüş olsa bile yaşayacak’” şeklinde konuştu.

Tören sonunda cemaat üyelerinin ellerindeki mumlarla bahçeye çıktığı Kutsal Ayin, Peder Avedis’in su ve tuzu kutsaması ile son buldu.

Ayinden sonra kilise bahçesinde toplanan cemaat üyeleri ve konuklar Peder Tabaşyan ile birlikte Paskalya Bayramının simgesi olan yumurta tokuşturdular, pasta kestiler ve İsa Mesih’in Dirilişini kutladılar. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here